Smażone banany w cieście to super pomysł na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Zajadają je nie tylko dzieciaki, ja sama już na etapie ich przygotowania nie mogę się wprost doczekać ich zjedzenia 😉 Dodatkowo smażone banany podawać można z cukrem pudrem, dżemem, dodatkowymi owocami lub rożnymi syropami choć ja mogę je równie dobrze wcinać bez niczego. Jednakże banan poddany obróbce cieplnej sam w sobie robi się naprawdę słodki. Do tego wszystkiego te banany są naprawdę sycące i dają nam powera jak po konkretnym śniadaniu! Po dokładny przepis zapraszam poniżej. Na koniec tylko wspomnę, że do ich usmażenia koniecznie użyj masła a nie oliwy, gdyż masło znacznie podkręci ich smak 🙂 Smacznego!
Magda
P.S. Smażone banany to teraz u nas #1 ale dodatkowo poniżej przedstawiam kilka innych pomysłów na śniadania z bananem w roli głównej:
- placki bananowe – dzieciaki je uwielbiają!
- owsianka z bananami – na dobry początek dnia
- płatki owsiane ze smażonymi bananami
- chlebek bananowy – najlepszy przepis
- ryż z bananami – na deser i na śniadanie bez cukru
- bananowe gofry z cynamonem na sobotnie śniadanie
- bananowy koktajl na ciepło
The form you have selected does not exist.
Składniki na smażone banany w cieście /16 kawałków/:
- 4 banany
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1/2 ekstraktu z wanilii
- masło do smażenia
- cukier puder i ulubiony dżem do podania
Zaczynamy od połączenia suchych składników czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i soli.
Następnie w drugi naczyniu łączymy mleko, śmietanę, jajko oraz ekstrakt z wanilii.
Do suchych składników dodajemy mokre i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie banany kroimy wzdłuż na połowę a następnie każdą z połówek jeszcze raz na pół wzdłuż krótszego boku.
Na patelni rozgrzewamy masło.
Zamaczamy pojedynczo kawałki bananów w cieście i układamy na rozgrzanej patelni.
Następnie banany smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smażone banany podajemy na gorąco z cukrem pudrem lub/i ulubionym dżemem.