Naleśniki z jabłkami to pyszne śniadanie lub deser, z którego będą zadowolone nie tylko dzieci. Wiem to z autopsji, bo sama je wcinam z czystą przyjemnością pod pretekstem przygotowania posiłku dla moich dziewczynek. Sycące, puszyste i rozpływające się w ustach. To właśnie dokładny opis tych słodkich cudowności. Serwowane z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku cukrem pudrem, zyskują w smaku podwójnie. Naleśniki z jabłkami w dzieciństwie przygotowywała mi moja mama. Teraz to ja przygotowuję je moim córeczkom licząc na to, że kiedyś będą miło wspominać te smaki tak samo jak ja.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na naleśniki z jabłkami /12 sztuk/:
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- oliwa do smarowania patelni
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczka bułki tartej
- 1 łyżka cukru – opcjonalnie
- cukier puder lub syrop klonowy do podania
- masło do smażenia
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.
W średniej wielkości misce łączymy mąkę z solą. Następnie dodajemy, olej, jajka, mleko i wodę.
Masę dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy uważając aby się zbytnio nie przypiekły. My używamy patelni o średnicy 24 centymetrów.
Gdy zużyjemy całe ciasto zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
Jabłka obieramy lub nie wedle uznania. Następnie trzemy je na dużych oczkach tarki.
Do startych jabłek dodajemy cynamon, bułkę tartą oraz cukier – opcjonalnie.
Na brzeg placka nakładamy równomiernie farsz i zawijamy naleśnik w rulon. Powtarzamy tą czynność aż zużyjemy wszystkie placki.
Następnie naleśniki smażymy na złoty kolor na maśle.
Podajemy na gorąco z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego.