Ryż z bananami bez cukru, bo i po co? Kiedy zazwyczaj jesz banany? Kiedy są pięknie żółte bez ani jednej plamki, czy może gdy miejscami są jeszcze zielone? My czekamy aż na bananach pojawią się czarne kropki, wtedy wiadomo, że banan jest w pełni dojrzały, bardzo słodki i gotowy do zjedzenia. Banany się u nas nigdy nie marnują bo kupujemy je piękne i żółte, następnie czekamy, aż dojrzeją dosłownie tak jak awokado. Gdy czasem przegapimy ten moment i za mocno zmiękną a cała skórka zrobi się czarna, zużywamy je na nasz najlepszy chlebek bananowy <3 Czy wiesz, że im banan z wierzchu jest brzydszy tym bardziej jest słodki od środka? Właśnie takie banany używam do tego przepisu, a ryż z bananami wychodzi po prostu nieziemsko! Dzieciaki się nim zajadają. Każdy chyba zna z dzieciństwa przepis na ryż z jabłkami, teraz przyszła pora na inne owoce. A Ty jak jesz ryż na słodko?
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na ryż z bananami:
- 1 woreczek ryżu
- sól
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cynamon /opcjonalnie/
Zaczynamy od przygotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu, gotując ryż w lekko osolonej wodzie. Uważaj aby go nie rozgotować.
Następnie w miseczce ugniatamy banany / pamiętaj aby były mocno dojrzałe wtedy ugnieciesz je z łatwością/ na w miarę gładką masę.
Do bananów dodajemy ekstrakt waniliowy i szczyptę cynamonu.
Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec do ugotowanego ryżu dodajemy naszą masę bananową.
Ryż z bananami na słodko gotowy. Smacznego!
A oto kilka z naszych ulubionych słodkich śniadań:
- Zapiekanka na słodko a’la tost francuski
- Owsianka z ananasem i miętą
- Pancakes z mascarpone i czekoladą
- Kasza jaglana z gruszkami i orzechami
- Serniczki czyli placuszki z twarogu
- Baton śniadaniowy z płatków owsianych i borówek
- Płatki owsiane ze smażonymi bananami
- Tosty francuskie na słodko z cynamonem
- Gofry czekoladowe