Placki bananowe to hit śniadaniowy według naszych dziewczynek. Serwowane z syropem klonowym znikają z talerzy dosłownie w mgnieniu oka. Czyli tak, jak najbardziej my rodzice lubimy – zero marudzenia i szybko zjedzone śniadanie. Dobrze jest mieć takiego asa w rękawie gdy juz od samego rana na przykład wiesz, że twoja pociecha wstała lewa nogą 😉 Dodatkowo są oczywiście banalnie proste w wykonaniu i ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. A może macie ochotę na placki z jabłkami, serniczki lub placuszki owsiane? Z pewnością znajdziecie tu coś dla siebie!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na placki bananowe:
- 3 banany
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- olej i masło do smażenia
Zaczynamy od zmiażdżenia widelcem bananów.
Następnie do bananów dodajemy jajko, ekstrakt, cukier i dokładnie wszystko mieszamy.
Kolejnym krokiem będzie dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczeni i sodą.
Na koniec do miski dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Placki bananowe smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła na średnim ogniu na złoty kolor. Łatwo można je przypalić także nie spuszczajcie ich z oka. Smacznego!