Kawa z cynamonem – bardzo aromatyczna! Nic, dosłownie nic nie jest w stanie zastąpić nam kawy o poranku. Dobra kawa z rana nie tylko stawia nas na nogi, ale również jest to nasz codzienny rytuał, przy którym planujemy nasz rozkład dnia. W tygodniu przed wyjściem do pracy nie ma zbyt dużo czasu na smakowe kombinacje. W moim przypadku duża kawa z mlekiem bez cukru, a u Maćka podwójne espresso po prostu musi być! Chociaż nie jest to nic wymyślnego, to zawsze stawiamy na dobrej klasy kawę ziarnistą. Dlatego też, polecamy Wam super sklep z kawami, herbatami i akcesoriami – Coffeedesk, w którego ofercie znajdują się zarówno tradycyjne włoskie kawy dla miłośników klasycznych smaków, jak i kawy najwyższej jakości, z najlepszych europejskich palarni. Mając pod ręką dobrą kawę, reszta to jest już tylko kwestia naszej wyobraźni.
Poniższy przepis na kawę z cynamonem to idealny pomysł na chłodny, jesienny lub zimowy poranek, który rozgrzeje oraz postawi na nogi nie jednego kawosza! Dodatkowo rozchodzący się po domu aromat tej kawy jest nie do opisania, a to wszytko za sprawą zabiegu zwanego prażeniem o którym piszemy w przepisie poniżej. Uwaga bo będzie bardzo cynamonowo <3
Magda&Maciek
PS. Poniżej podsuwamy kilka innych rozgrzewających napojów na chłodniejsze jesienne lub zimowe dni:
- Pumpkin Spice Latte czyli dyniowa kawa laltte
- Grzane wino czyli grzaniec w domowej odsłonie
- Rozgrzewający koktajl z pomarańczy marchwi i imbiru
- Rozgrzewający koktajl jabłkowy
The form you have selected does not exist.
Kawa z cynamonem, składniki /4 porcje/:
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku + szczypta do dekoracji
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
- spienione mleko
Zaczynamy od uprażenia cynamonu. Aby uprażyć cynamon należy wsypać go do odpowiedniej wielkości rondla lub małego garnka, a następnie włączyć średni gaz/moc. Cynamon prażymy przez ok 2 minuty do momentu aż poczujemy jego intensywny aromat.
Następnie do cynamonu dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, cukier oraz sól. Całość podgrzewamy do momentu aż mleko zacznie delikatnie się pienić nie pozwalając aby się zagotowało.
Kolejnym krokiem będzie dodanie gorącej kawy. Kawę przyrządzamy w ekspresie lub kawiarce (Nasza kawiarka pochodzi ze sklepu Coffeedesk.pl)
W międzyczasie przygotowujemy spienione mleko. Jeżeli nie mamy specjalnej spieniarki, możemy dodać do kawy więcej zwykłego mleka lub zastąpić je bitą śmietaną – mniam!
Po dodaniu kawy ściągamy rondel z płyty i przelewamy kawę do filiżanek.
Na koniec każdą z filiżanek wypełniamy do końca spienionym mlekiem lub bitą śmietaną.
Smacznego! Kawa z cynamonem jest już gotowa!
*Wpis powstał przy współpracy ze marką Coffeedesk.pl
Yummy
Mniam, bardzo lubię cynamon
Niezbyt wyszukane.
Za to jakie pyszne 🙂
I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam kawy… Dopiero jak mąż kupił ekspres ariete i zaczął sobie regularnie taką kawkę robić, to ja też w końcu podłapałam. Z cynamonem chyba moja ulubiona!