Pasta z czarnych oliwek jak i inne prezentowane już na blogu pasty, to nasze ostatnie odkrycie. Pyszna i ekspresowa w wykonaniu czyli taka jaką lubimy najbardziej. Do wykonania jej potrzeba zaledwie czterech składników i odrobinę chęci, bo całą resztę pracy zrobi za nas już blender.
Pastę z czarnych oliwek serwowaliśmy ostatnio z krakersami jako przekąskę lecz mi najbardziej smakuje podawana ze świeżymi warzywami takimi jak marchewka czy po prostu świeży ogórek. Kombinacji łączenia jej jest naprawdę wiele. Polecam ją również na kanapki w połączeniu z serem. Także do zabrania do pracy również się nadaje idealnie.
Magda
The form you have selected does not exist.
Pasta z czarnych oliwek, składniki:
- 160 g / 1 słoik czarnych oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży lub 2 małe fileciki anchois
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- blender
Zaczynamy od odsączenia oliwek z zalewy i przełożenia ich do miseczki.
Następnie do oliwek dodajemy obrane ząbki czosnku, filet anchois oraz oliwę.
Blendujemy wszystkie składniki na w miarę gładką masę.
Na koniec doprawiamy pastę solą i pieprzem do smaku.
I to już wszystko, gotowe. Smacznego!