Nie znam chyba ani jednej osoby, która nie lubi poskubać w towarzystwie czegoś smacznego. W szczególności kiedy jest to spotkanie towarzyskie w którym mamy możliwość się zrelaksować, odpocząć i miło spędzić czas. Dip jest to chyba najprostsza forma przekąski jaką można przygotować i również nie znam osoby, która by owych dipów nie lubiła. No chyba, że osoba ta ma niemiłe wspomnienia z „double dipping” czyli z podwójnym maczaniem w dipie tego samego kawałka – co jest iście odrzucające i odbiera całą ochotę na dalsza konsumpcję 😉 Ale wracając do przepisu, dip serowy z żurawiną i orzechami to to co zajadamy ostatnio non stop, bo jest po prostu przepyszny. Wyrazistość gorgonzoli przełamuje słodycz suszonej żurawiny i to mi odpowiada w nim najbardziej. O tym jednak polecam się już przekonać na własnej skórze. Dodatkowo oprócz przepisu na ten dip, poniżej podrzucamy również linki z naszymi innymi dipami.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na dip serowy z żurawiną i serem /porcja gigant/:
- 600 g serka śmietankowego / kanapkowego
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- sól i pieprz
- 1 paczka słonych krakersów lub ulubionych warzyw
Zaczynamy od zmiksowania serka śmietankowego z gorgonzolą.
Następnie dodajemy żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie.
Na koniec doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Dip podajemy z krakersami lub ulubionymi warzywami.
Gotowe. Smacznego!
A oto nasze inne pomysły na smaczne dipy:
- kremowo-czosnkowy
- z zielonych oliwek i orzechów włoskich
- Hummus
- z buraka i ciecierzycy
- z karczochów i szpinaku