Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to kolejne dzieło mojego męża, któremu dziką frajdę sprawa gotowanie swojej kochanej rodzince (a tak przynajmniej lubię to sobie tłumaczyć). Dodatkowo Maciek jako 100% mięsożerca coraz częściej sięga po delikatniejsze składniki takie jak ryba lub po prostu same warzywa co mnie wbrew pozorom bardzo cieszy. Tym samym zasługę w urozmaiceniu diety rodzinie (czyt. codzienne gotowanie) mogę zacząć przypisywać nie tylko sobie 🙂
Wracając do przepisu, makaron wyszedł pyszny, delikatny lecz bardzo sycący. Co więcej czego bardzo się obawiałam, makaron bardzo podpasował również dziewczynkom mimo wyrazistego smaku łososia. Podsumowując: palce lizać ale o tym polecam przekonać się na własnych kubkach smakowych 😉
Magda
P.S. Dodatkowo mam tu jeszcze dwa przepyszne i równie ekspresowe pomysły na pieczonego łososia: w sosie sojowo-musztardowym oraz w sosie sweet chilli w obu wersjach place lizać 😉
A jeżeli jest gdzieś pod ręką łosoś wędzony to szczerze polecam przepisy na:
- makaron z wędzonym łososiem i cukinią
- quiche z wędzonym łososiem i warzywami
- wędzonego łososia z kuskusem i bazyliowym sosem
- sałatkę z wędzonym łososiem
- makaron z łososiem w sosie śmietanowym
The form you have selected does not exist.
Składniki na makaron z łososiem w sosie śmietanowym:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle /lub innego ulubionego/
- 500 g filet z łososia bez skóry
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 główka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i usmażenia jej na złoty kolor na oliwie.
Następnie do cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Kolejnym krokiem będzie dodanie do patelni umytego, osuszonego i pokrojonego w kostkę łososia.
Łososia podsmażamy przez około 3 minuty i doprawiamy całość przyprawami.
Następnie wlewamy śmietankę i redukujemy sos aż nam ładnie zgęstnieje.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy gotowy sos z makaronem.
Gotowe. Smacznego!