Jako danie samo w sobie lub jako dodatek do mięsa, pieczona czerwona kapusta to przysmak, który odmieni twój talerz. Dawniej czerwona kapusta kojarzyła mi się tylko z surówką do obiadu bo w moim domu tylko to z niej przyrządzano. Obecnie w internecie jest wiele pomysłów z jej wykorzystaniem ale wpadł mi w oko szczególnie ten i od razu wiedziałam, że musze spróbować jej w wersji pieczonej. Przeczucie mnie nie myliło, wyszła przepyszna! Po upieczeniu zrobiła się aromatyczna i delikatnie chrupiąca. W sumie może stanowić obiad sama w sobie! Naprawdę jest to bardzo fajny pomysł na danie z czerwonej kapusty. Pieczona czerwona kapusta to również idealny pomysł na obiad dla wegetarian, pod warunkiem, że pominą posypkę z bekonu 😉
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam kilka innych pomysłów z pieczonymi warzywami w roli głównej 😉
- Pieczona brukselka z serem
- Pieczony kalafior z cieciorką
- Pieczone zimniaki – najlepszy przepis
- Zapiekana cukinia z pomidorami i serem
- Pieczone zimniaki ze szparagami
- Pieczona dynia piżmowa
Pieczona czerwona kapusta, składniki:
- 1/2 główki średniej czerwonej kapusty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kminku
- 4 plastry parzonego bekonu /opcjonalnie/
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
Zaczynamy od pokrojenia czerwonej kapusty w ósemki, spokojnie możemy traktować ją po macoszemu i nie musi być równo 😉
Następnie m miseczce łączymy wszystkie mokre składniki czyli oliwę, miód oraz ocet balsamiczny.
Kolejnym krokiem będzie uprażenie kminku. Przez chwilę podgrzewamy go na suchej patelni aż poczujemy jego intensywny aromat.
W moździerzu łączymy kminek, sól oraz pieprz i ucieramy na proszek.
Na koniec kawałki kapusty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy obficie mieszanką z miodem i obsypujemy startymi przyprawami z obu stron.
Czerwoną kapustę pieczemy w 190C do miękkości czyli ok 30 minut.
W międzyczasie smażymy plastry bekonu na złoto a następnie na chrupko. Gdy bekon ostygnie, kruszymy go a następnie posypujemy upieczoną kapustę.
Przed podaniem posypujemy kapustę drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy przysmak na ciepło.
Pieczona czerwona kapusta jest już gotowa. Smacznego!