Pyszne masło czosnkowe z boczkiem, do tego wzbogacone świeżą pietruszką, to moje ulubione smarowidło do chleba. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i uzależnia prawie tak samo szybko jak chipsy. Mogę je jeść i jeść 😛 Dodatkowym atutem jego jest możliwość mrożenia co zawsze robimy z połową po jego przygotowaniu. Razem z Maćkiem serwujemy je na szybko z zamrażalnika na przyjście gości lub jako przekąska do filmu z ciepłymi tostami. Takim masełkiem można również wypchać roladki z piersi kurczaka na obiad. Także zastosowań ma całkiem sporo. Na koniec zaznaczę tylko, że trzeba nim faszerować wszystkich domowników, aby nikt nam później nie zarzucił czosnkowego zapaszku 😛
The form you have selected does not exist.
Składniki na masło czosnkowe z boczkiem:
- 300 g osełka masło
- 6 plastrów parzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- papier do pieczenia
Zaczynamy od usmażenia bekonu na patelni bez użycia oliwy, z obu stron na chrupko.
W międzyczasie kroimy masło w kostkę i przekładamy do miski.
Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miski z masłem.
Kolejnym krokiem będzie drobne posiekanie pietruszki.
Usmażony i ostygnięty boczek kruszymy palcami na drobne kawałeczki.
Na koniec łączymy z masłem pietruszkę oraz boczek i ciasno zawijamy w kawałek papieru do pieczenia w 'cukierek’ formując masło w rulon.
Masło czosnkowe z boczkiem jest już gotowe. Smacznego!!
Po inne pomysły na przepyszne przepisy na przekąski zajrzyj TU 🙂
Proste, szybkie i na pewno do wypróbowania w mojej kuchni.
Czekamy na opinię 🙂