Zapiekanka makaronowa to takie fajne cudo do którego można wrzucić na co się tylko ma ochotę. Zapiekanka makaronowa z brokułami nie była jakoś wielce przemyślanym pomysłem. Ze składników jakie akurat mieliśmy w lodówce wyszedł ten oto przepis. Makaron, brokuły, bekon i pomidorki na końcu zapieczone pod serową pierzynką smakują razem wprost rewelacyjnie. Nie jest to nasza pierwsza makaronowa zapiekanka. Mamy ich w zanadrzu kilka i każda z osobna jest kombinacją totalnie innych składników, które w połączeniu z makaronem świetnie się sprawdzają.
Magda&Maciek
Tutaj kilka innych pomysłów na zapiekanki makaronowe z:
- białą kiełbasą i bakłażanem
- szpinakiem i szynką parmeńską
- w sosie beszamelowym
- orzo i serem
- suszonymi pomidorami
- cukinią i bakłażanem
Zapiekanka makaronowa z brokułami w sosie śmietanowym, składniki:
- 1 duży brokuł
- 500 g makaronu świderki
- 6 plastrów parzonego bekonu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kula sera mozzarella
- 300 ml śmietanki 30%
- zioła prowansalskie
- płatki chilli
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania brokuła. Myjemy oraz kroimy brokuła na mniejsze kawałeczki i gotujemy go do wersji al dente czyli dosłownie chwilkę aby nie rozmiękł.
Następnie makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, również w wersji al dente. Pamiętajmy, że całość będziemy później zapiekać.
W międzyczasie na głębokiej patelni smażymy plastry bekonu na złoty kolor. Gdy się zezłocą zdejmujemy je z patelni a w zamian dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, pokrojony bekon.
Następnie do patelni dodajemy posiekanego obgotowanego brokuła.
Zalewamy całość śmietanką, doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy makaron.
Dokładnie całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Zapiekankę z wierzchu posypujemy startą kulą sera mozzarella i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 min. lub do momentu uzyskania pięknie zarumienionego sera.
Pamiętajmy aby po wyjęciu zapiekanki dać jej 'odpocząć przez ok 15 min. aby wszystkie. Smacznego!