W końcu jest, drugi już nasz przepis na pyszną lasagne! Jest to siostra przyrodnia prostej lasagne na maksa wyładowana po brzegi warzywkami czyli przepyszna lasagne z cukinią i bakłażanem. Przepis na prostą lasagne opublikowaliśmy zaraz na stracie naszego blogowania. Jednakże z tego przepisu korzystamy po dziś dzień bo jest po prostu obłędnie smaczny. Stwierdziliśmy, że to jest już dla nas za mało i powstała wersja doładowana! Tego przepisu po prostu trzeba spróbować 🙂
Magda
P.S. Podrzucam więcej pomysłów na dania główne z wykorzystaniem bakłażana:
- Curry z bakłażanem
- Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i bakłażanem
- Pierś indyka z bakłażanem w sosie sojowo-winnym
- Musaka
The form you have selected does not exist.
Składniki na lasagne z cukinią i bakłażanem:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 główka cebuli
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- bakłażan średniej wielkości
- cukinia średniej wielkości
- 1 opakowanie makaronu do lasagne
- 2 kule sera mozzarella
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- oliwa do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie lasagne zaczynamy od umycia bakłażana i pokrojenia go w 1 cm plastry. Następnie układamy plastry bakłażana na talerzu i oprószamy solą aby pozbyć się goryczy. Gdy bakłażan puści sok ścieramy go papierowym ręcznikiem i odstawiamy na bok.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu pomidorowego z mięsem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy aż mięso się zetnie. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy sos z mięsem dodatkowe 10 minut aby smaki się ładnie przeszły.
Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę bardzo energicznie mieszając aby dokładnie połączyć składniki /Jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki/. Jak już mąka z masłem się połączy powoli dolewamy mleka. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na koniec w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce układamy warstwy:
- makaron lasagne /dno blaszki/
- sos beszamelowy 1/3
- plastry bakłażana
- makaron lasagne
- sos beszamelowy 1/3
- cały sos pomidorowy z mięsem mielonym
- makaron lasagne
- pokrojoną w plastry cukinię sos beszamelowy 1/3
- starte na dużych oczkach tarki kule mozzarelli
Następnie lasagne pieczemy w 200 C przez 40 minut.
Po wyjęciu lasagne z piekarnika pozostawiamy ja na 10 min aby zapiekanka ładnie się wyciągała z formy.
Gotowe. Smacznego!