Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to jedno z najprostszych dań obiadowych jakie można przygotować. Głównie tego typu zapiekanki makaronowe składają się z tego co ma się akurat pod ręką i ten typ dań jest jednym z moich ulubionych. Szczerzę muszę przyznać, że większość dań obiadowych jakie serwujemy jest głównie z tego co mamy już w lodówce i z tego co akurat nawinie się pod rękę 😉 Grunt aby wyszło smacznie i pożywnie, a tego typu zapiekanki zaspokoją głód niejednego łakomczucha.
Jakiś czas temu spotkałam się z komentarzem pod którymś ze starszych wpisów, w którym jeden z czytelników zarzucił szpinakowi brak smaku, substancji odżywczych oraz brak większego sensu w jego serwowaniu. Oczywiście rozumiem, że przeciwników jak i zwolenników tej zieleninki może być tak samo dużo. Lecz gdy ktoś mówi o całkowitym braku smaku jak i wartości szpinaku to mnie dosłownie krew zalewa… Czyż nie łatwiej stwierdzić że nie się go po prostu nie lubi?
Osobiście szpinak zajadam pod prawie każdą postacią dlatego jego zwolennikom na pewno ten przepis przypadnie do gustu. Jak zwykle szybka w przygotowaniu i banalnie prosta w wykonaniu. Jeżeli natomiast na szpinak nie masz ochoty, bądź go po prostu nie lubisz zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami jest naszą wcześniejszą wariacją tego typu.
Składniki:
- 400g makaronu świderki
- 100g szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 kula sera mozzarella
- 300g mrożonego szpinaku
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl sera typu parmezan
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania makaronu według przepisu na opakowaniu w wersji al dente.
Szynkę parmeńską kroimy w drobne paseczki a ser mozzarella kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce łączymy rozmrożony szpinak, mleko, parmezan, ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawiamy całość przyprawami.
Do uzyskanej masy dokładamy makaron i delikatnie mieszamy aby cały makaron został dokładnie pokryty.
Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 200°C przez 30 min.
Wygląda rewelacyjnie!!
🙂
uwielbiamy!
Właśnie dzisiaj mam ochotę na to proste danie i zrobię je wg Twojego przepisu (ale bez szynki) 🙂
wariacji tego przepisu jest po prostu multum 🙂
Coś w sam raz dla mnie! Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis 🙂
super 🙂
Proste rozwiązania są często najlepsze 🙂 a też rzadko wpadają do głowy! Będę musiała sobie przygotować do pracy, tym bardziej, że jestem największym zjadaczem szynki parmeńskiej na świecie!! 😛 Na pewno sprawdzę przepis w ciągu kilku najbliższych dni
w taki razie zajrzyj też po nasze inne przepisy z tą szynką 😀
Superowa potrawa!!! Uwielbiam szpinak.