Curry z bakłażanem to bardzo smaczny i prosty w wykonaniu pomysł na danie dla całej rodziny. W tym przypadku curry jest bezmięsne, lecz bardzo intensywne w smaku. Można powiedzieć, że jest to kolejne danie wegetariańskie, które zdobyło serce Maćka. Co najlepsze nasza najstarsza córka jest na etapie próbowania dosłownie wszystkiego, i okazało się, że jej również przypadło do gustu. W sumie w naszym domu panuje niepisana zasada, jeżeli ktoś bierze dokładkę to znaczy że odnieśliśmy kolejny kulinarny sukces! Zatem wystarczy tylko kilka składników i mamy gotowy ciepły obiadek. Dodatkowo smakuje równie dobrze dnia następnego. Uwielbiam zabierać je ze sobą do pracy. Z podanych poniżej składników wychodzi tego naprawdę sporo i pamiętajmy aby podawać je z ryżem! Mega sycące!
Magda
P.S. Podrzucam więcej pomysłów na dania główne z wykorzystaniem bakłażana:
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i bakłażanem
- Pierś indyka z bakłażanem w sosie sojowo-winnym
- Musaka
Składniki na curry z bakłażanem:
- 3 małe bakłażany
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty pomidorowej (z tubki)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- ryż do podania
Przygotowanie curry z bakłażanem zaczynamy od umycia i pokrojenia bakłażana w kostkę. Następnie solimy go i pozwalamy mu się spocić aby usunąć gorycz.
Następnie osuszamy bakłażana i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą.
Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodajemy do niego obrany i starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę pomidorową.
Następnie dodajemy przyprawy i syrop z agawy oraz mleko kokosowe.
Na koniec mieszamy dokładnie wszystkie składniki i podgrzewamy około 15 minut aby bakłażan zaczął się delikatnie rozpływać.
W międzyczasie przygotowujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Smacznego!