Mniej więcej 2 lata temu o tej porze wygrzewaliśmy się w pięknym słońcu na wakacjach które spędzaliśmy na wyspie Kos. Krótką historię i mini fotorelację z tego pobytu znajdziecie TUTAJ. Przywieźliśmy stamtąd wiele cudnych wspomnień, ale również wiele kuchennych inspiracji, które na dobre zagościły w naszej kuchni. Jedną z nich był ten przepis na wyśmienity domowy gyros, którym się tam objadaliśmy. Ale wiadomo jak Grecja to i musi być musaka, gdzie bardzo długo za nami chodził pomysł na odtworzenie tego dania w domu.
Ten rozpływający się w ustach bakłażan w połączeniu z ziemniakami i mięsem tworzą wspaniałą kompozycję. Gdy wyjęliśmy musakę z piekarnika po domu rozniósł się ten charakterystyczny zapach przypraw i od razu wzięło nas na wspomnienia. To były bardzo udane wakacje, teraz kiedy w domu mamy dwie małe dziewczynki pewnie nie prędko wybierzemy się za granicę i jedyne co nam zostaje to odtwarzanie tamtych wspomnień i smaków 😉 Tym razem nam się udało – musaka, to nasza mini namiastka Grecji na talerzu.
P.S. Podrzucam więcej pomysłów na dania główne z wykorzystaniem bakłażana:
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i bakłażanem
- Pierś indyka z bakłażanem w sosie sojowo-winnym
- Curry z bakłażanem
Składniki:
- 2 bakłażany
- 0,5 kg ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 500g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/ 2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
Składniki na sos
- 500ml mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 200g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki parmezanu
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania. Gotujemy aż zmiękną ale jeszcze się nie rozgotują.
W międzyczasie bakłażana kroimy na 1 cm grubości plastry, układamy na papierze do pieczenia i solimy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180C na około 15 minut, bakłażan musi zmięknąć i lekko się zarumienić.
Gdy ziemniaki się gotują a bakłażan piecze możemy zabrać sie za przygotowanie mięsa. W moździerzu rozcieramy ziele angielskie, gorczycę, chilli, kminek oraz paprykę słodka, na jednolitą przyprawę. Na patelnie wrzucamy mięso i smażymy aż przestanie być surowe, następnie dodajemy przyprawę oraz pomidory z puszki i smażymy jeszcze przez 2 minuty doprawiamy solą.
Następnie gdy ziemniaki się ugotują kroimy je na 0,5 cm plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno warstwę ziemniaków, warstwę bakłażana, usmażone z pomidorami mięso, na to kolejną warstwę ziemniaków i bakłażana.
Sos możemy przygotować na samym końcu jak już wszystkie pozostałe składniki będą gotowe. Bazą sosu jest sos beszamelowy z którego korzystaliśmy w przepisie na lasagne Dla przypomnienia, w rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę bardzo energicznie mieszając aby dokładnie połączyć składniki /Jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki/. Jak już mąka z masłem się połączy powoli dolewamy mleka. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy jogurt naturalny i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy naczynie z ułożonymi składnikami.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem, aż nasza musaka się zarumieni.
Robiłam to świetne danie kilka lat temu z jagnięciny. Do dziś pamiętam ten wspaniały smak… Dla mnie jednak danie jest ciężkie, dlatego często nie robię. Choć może spróbuję go zrobić w lżejszej wersji? Dzięki za przypomnienie 🙂 Pozdrawiam
Koniecznie wypróbuj naszej, wcale nie wyszła ciężka 🙂
Uwielbiam mussake, ale jakie to mieso mielone? W oryginalnej wersji powinna byc jagniecina! 🙂
Zazwyczaj mięso jakie mamy w lodówce 😉 oczywiście z jagnięciną to 100% oryginał!