Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą. To obecnie mój numer jeden wśród naszych zapiekanek makaronowych. Zawiera wszystko co lubię czyli makaron, ser, kiełbasę i mój ulubiony sos beszamelowy. W trakcie gotowania trochę się obawiałem tego bakłażana ale Magda bardzo naciskała na jego dodanie i powiem Wam szczerze, że świetnie się do tej kompozycji wpasował. Mamy teraz chyba jakiś kryzys twórczy i czasem zastanawiamy się czy tworząc tego bloga dajemy Wam jeszcze jakieś inspiracje, czy robimy to już tylko bardziej dla siebie. Blog oprócz tego, że dzielimy się z Wami przepisami jest naszym notesem, takim przepiśnikiem jaki każdy ma w kuchni, do którego regularnie zaglądamy aby nie jeden raz skorzystać z jakiegoś przepisu. A ten przepiśnik tworzymy też dla Was!
Maciek
P.S. Podrzucam więcej pomysłów na dania główne z wykorzystaniem bakłażana:
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- Curry z bakłażanem
- Pierś indyka z bakłażanem w sosie sojowo-winnym
- Musaka
The form you have selected does not exist.
Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą, składniki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 2 małe bakłażany
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- łyżeczka płatków paprykowych
- puszka pomidorów
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 250 g makaronu świderki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Zaczynamy od ugotowania makaronu aldente według przepisu na opakowaniu.
Następnie umytego bakłażana za pomocą obieraczki lub nożem tniemy na cienkie podłużne plastry. Odstawiamy go na bok i posypujemy całość solą.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się ładnie zeszkli z flaka wyciskamy samo mięso z surowej kiełbasy prosto na patelnię. Do patelni dodajemy pomidory.
Następnie do patelni dodajemy przyprawy i gotujemy całość na małym ogniu przez 5-10 min aż kiełbasa nie będzie surowa.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondelku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i dokładnie, energicznie za pomocą trzepaczki łączymy masło z mąką aby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy powoli mleko najlepiej partiami i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Sos beszamelowy przyprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: cały makaron, połowę sosu beszamelowego, połowę przygotowanego bakłażana, sos pomidorowy, całe mięso z patelni, resztę sosu beszamelowego i cały ser.
Zapiekankę makaronową pieczemy przez 40 minut w 200°C przez ok 45 min do ładnego zapieczenia się sera na złoty kolor.
Po wyjęciu z pieca zostawiamy zapiekankę na 10 min. Zabieg ten pozwoli ładnie wyciągać pokrojone kawałki z naczynia.
Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą jest już gotowa! Smacznego.