Makaron to jeden z tych elementów dania, które naprawdę trudno jest spieprzyć podczas przygotowania, choć również wiem, że wielu osobom zdarza się go na przykład rozgotować. Spokojnie, na to też jest rada, dla tych co na to nie wpadli – wystarczy włączyć w kuchence timer! 😉 Wracając do sedna, dania z makaronu są najzwyczajniej jednymi z takich, które również nie wymagają zbyt długiego czasu przygotowania. Tak jest i tym razem, choć pomysł na na makaron z jajkiem i szparagami wydaje się banalnie prosty, to jednak niektórym może sprawiać problem przygotowanie jajka, a dokładniej jajka w koszulce 😉 Powiem Wam szczerze tylko jedno, choć przygotowanie go dla niektórych może stanowić nie lada wyzwanie, to gdy zrobicie je raz, będziecie robić jej baaardzo często 😉
Zajrzyjcie również po inny nasz ulubiony przepis na makaron z jajkiem czyli – spaghetti carbonara <3
Magda
Składniki na makaron z jajkiem / 4 porcje /:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki octu
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
- sól i pieprz
- parmezan
Zaczynamy od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie szparagi obieramy w miarę potrzeby oraz odłamujemy stwardniałą końcówkę. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Szparagi smażymy do miękkości na oliwie oraz maśle przyprawiając je w trakcie smażenia solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie szykujemy jajka w koszulkach. Czyli delikatnie rozbijamy jajko i przelewamy je do małej miseczki uważając aby żółtko się nie rozpłynęło. Następnie z miseczki wlewamy jajko do garnka z gotującą się wodą z octem na dosłownie na 2-3 minuty. Zrobione jajko delikatnie wyciągamy z wody łyżką.
Następnie w naczyniu /lub garnku po ugotowanym makaronie/ łączymy makaron z oliwą z patelni i szparagami.
Układając danie na talerzu, na makaron ze szparagami kładziemy jajko posypując z góry całość płatkami paprykowymi oraz parmezanem.
Makaron z jajkiem i szparagami gotowy, smacznego!
The form you have selected does not exist.