Whisky zapewnia wszystkim kreatywnym koneserom wiele możliwości degustacji. Pita z kieliszków bez dodatków pozwala zapoznać się z całą złożonością swojego bukiet. W towarzystwie lodu lub kamieni przynosi nieco ochłody w ciepłe dni. A w zestawieniu z różnymi dodatkami robi furorę w barach na całym świecie. Na tym jednak pomysły wykorzystywania whisky się nie kończą. Ale jak to? Otóż alkohol ten z doskonałymi rezultatami może być stosowany w kuchni. I właśnie nad tym zagadnieniem pragniemy pochylić się w dzisiejszym artykule.
Whisky i kulinaria? Oczywiście!
Zanim przejdziemy do opisu specjalnych kulinarnych zastosowań whisky, chcemy podkreślić, że zaskakująco dobrze sprawdza się ona jako towarzyszka zróżnicowanych potraw. Whisky serwuje się zazwyczaj po posiłku, np. jaki digestif lub dodatek do deseru. Niekiedy – np. jako Whiskey Sour – jako aperitif, dla zaostrzenia apetytu. Musisz jednak wiedzieć, że szklanka dobrej whisky blended czy single malt odnajdzie się również przy suto zastawionym stole. Śmiało zatem zaproponować ją gościom zaproszonym na wyjątkowy obiad czy kolację. Do czego zatem pasuje destylat o szlachetnej bursztynowej barwie? Zwłaszcza do potraw mięsnych, czy twardych serów. Wyjątkowo torfowe whisky ponadto świetnie podkreślą smak łososia czy potraw wędzonych. Whisky łagodniejsze, o słodszym charakterze, dobrze będą czuły się natomiast w towarzystwie potraw pikantnych.
Whisky jako składnik sosów
Pisząc o zastosowaniach whisky w kuchni, musimy zacząć od oryginalnych sosów. Jak już wspominaliśmy, szkocka i irlandzka whisky bardzo dobrze czują się w towarzystwie mięsa – w tym wieprzowiny i wołowiny. Z tego względu stanowią wdzięczny składnik sosów do hamburgerów, steków czy barbecue, wzbogacając je o cenne, nieoczywiste akcenty smakowe. Możliwości masz oczywiście sporo – whisky odnajduje się bez zarzutu w towarzystwie zielonego pieprzu, ananasa, sosu teriyaki czy śliwkowych powideł!
Whisky do marynaty
Inny pomysł na wykorzystanie whisky w kuchni to różnego rodzaju marynaty do mięs. Alkohol ten zapewni ciekawy anturaż zarówno wołowinie i wieprzowinie, jak i dziczyźnie. Z jakimi dodatkami możesz zatem zestawić ten aromatyczny napitek, aby podkreślić smak ulubionego gatunku mięsa? Whisky polubi się z czosnkiem, gorczycą, pieprzem cayenne, majerankiem, sosem sojowym, jałowcem czy słodką papryką. Warto pomyśleć o whisky zawsze wtedy, gdy pragniesz w oryginalny sposób zamarynować karkówkę przed grillem z przyjaciółmi!
Whisky jako składnik klasycznych szkockich dań
Szkocja to światowa ojczyzna whisky, a wkład tego trunku w kulturę kraju jest olbrzymi. Dotyczy to także sztuki kulinarnej. Whisky stanowi bowiem nieodzowny składnik wielu oryginalnych potraw ze Szkocji. Nie myślimy tu wyłącznie o haggis, czyli daniu na bazie podrobów serwowanego klasycznie ze szklaneczką whisky. Szkoci bowiem z chęcią doprawiają odrobiną whisky kurczaka z jabłkami, wątróbkę, kotlety z mięsa wołowego, a nawet dziczyznę. Ich narodowy trunek nadaje każdej z potraw niepowtarzalny charakter!
Whisky do deserów
A co jeśli należysz do miłośników słodkości i to właśnie na nich skupiasz się w ramach kuchennych eksperymentów – czy także w tym przypadku masz prawo skorzystać z walorów whisky? Oczywiście! W pierwszej kolejności możesz wypróbować kultowy szkocki deser atholl brose na bazie płatków owsianych, miodu, śmietany i oczywiście świetnej whisky. Inna inspiracja warta wypróbowania to Cranachan, tradycyjny przysmak na bazie malin, płatków owsianych, cukru pudru, śmietanki, miodu oraz whisky. Ten przepyszny deser związany jest z historią ludową Szkocji i doczekał się wielu ciekawych wariantów. Nie pozwoli Ci zatem na nudę! W jakich innych połączeniach odnajdzie się dobra whisky? Np. w duecie z gorącą czekoladą, cappuccino czy serem mascarpone. Jeśli natomiast kochasz wypieki, możesz nawet pomyśleć o przygotowaniu babeczek zakrapianych odrobiną interesującego nas alkoholu – muffinek z kawą, czekoladą czy wanilią!
Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom poszerzysz swoje portfolio kucharskie (i degustatorskie!) o mnóstwo nowych, fascynujących pozycji. Zastanawiasz się jednak, jaki alkohol wybrać? Jeśli poszukujesz inspiracji, poznaj polecane whisky od winnicalidla.pl. A wśród nich m.in. świetne whisky do 100 zł z całego świata!
autor zdjęcia: exclusive-design
*artykuł sponsorowany