Oglądając przeróżne amerykańskie programy kulinarne w szczególności o tym jak ludzie odwiedzają knajpy te mniejsze i większe, objadając się przy tym różnymi wspaniałymi smakołykami są jednymi z moich ulubionych a ślinotok jest aż ciężko wtedy powstrzymać. Dlatego zainspirowani tymi programami postanowiliśmy zrobić iście „amerykańskie” danie, czyli żeberka w domowym sosie bbq. Bałem się, że będzie z tym dużo zabawy jednak robota z ich przygotowaniem jest i prosta i też przyjemna. Przepis na te pieczone żeberka w sosie bbq jest wspaniałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Nasza mała obgryzała kości do czysta i miała przy tym kupę zabawy, z resztą tak samo jak i my bo jak wiadomo przy jedzeniu żeberek trzeba pomagać sobie też rękami. Fakt, że jedzenie ich do najczystszych nie należy ale uwierzcie nam, że warto się dla nich pobrudzić 😉 Tą porcją wykarmiliśmy całą naszą 3 i 1/2 osobową rodzinę a nawet zostało parę żeberek na następny dzień.
Składniki:
- 1200g żeberek
Składniki na suchą marynatę:
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na sos bbq:
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżka sosu worcestershire
- łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
Zaczynamy od przygotowania suchej marynaty do mięsa. W miseczce łączymy ze sobą: 2 łyżki soli, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki cynamonu i dokładnie mieszamy składniki.
Następnie umyte żeberka oczyszczamy z białej błony od ich spodniej części, najłatwiej zrobić to przez nacięcie tej błony i zerwanie jej szarpnięciem, następnie mięso nacieramy mieszanką i chowamy do lodówki na minimum 2h a najlepiej na całą noc.
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z lodówki aby nabrało pokojowej temperatury i zabieramy się za przygotowanie sosu bbq w którym będziemy piekli mięso.
Sos jest w gruncie rzeczy dość szybki w przygotowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szalotkę oraz drobno pokrojony czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory smażymy przez 3 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie tego czasu wszystko blendujemy i czekamy aż sos się zredukuje i nabierze gęstości.
Następnie wracamy do naszego mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy żeberka i dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość pieczemy pod przykryciem przez 3h. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i nacieramy mięso z wierzchu sosem bbq.
Na koniec podkręcamy piekarnik do 220ºC , ustawimy funkcję zapiekania i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Żeberka w domowym sosie bbq idealnie odchodzą od kości, pokrojone na pojedyncze kawałki stanowią idealny pomysł na wspólny obiad dla całej rodziny. Ich smak jest bardzo intensywny i powoduje silny ślinotok 🙂
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola
Bardzo fajnie i apetycznie to wygląda, ale nie lubię sosu bbq czym moge go zastapic? Jak myslisz co bedzie najlepsze? 🙂
wpadł mi do głowy jeszcze sos miodowo-musztardowy – ale to już by był zupełnie inny przepis 😉