Pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym to danie, które jakiś czas temu zaserwował nam na obiad Maciek. Dodatkowo muszę przyznać, że z każdym kolejnym przepisem karkówka wychodzi mu coraz smaczniej. Jakiś czas temu opublikowaliśmy przepis na duszoną karkówkę w sosie z marchewką, która po prostu rozpływała się w ustach. Jednakże teraz przyszła pora na pieczoną, zupełnie inną wersję, w której rewelacyjnie łączą się smaki pora z sosem śmietanowym. Dodatkowo jest to obiad dla całej rodziny i z pewnością nikt nie będzie po nim chodził głodny. Pieczona karkówka z porem to bardzo sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny . Dodatkowo na spokojnie można ją serwować również na drugi dzień.
Magda
P.S. Dodatkowo podrzucam nasze inne pomysły na przygotowanie karkówki:
- Karkówka w sosie własnym
- Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
- Roladki z karkówki z szynką i szparagami
- Duszona karkówka w sosie z marchewką
- Karkówka w sosie miodowo musztardowym z warzywami – sezon grillowy uważamy za rozpoczęty
Pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym, składniki:
- 1 kg karkówki w plastrach
- 1 duży por
- 2 cebule
- 500 gram pieczarek
- 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzy czarnego
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 gałązki rozmarynu
- 600 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki suszonej bazylii
- mąka
- olej
Zaczynamy od pokrojenia karkówki w plastry. Następnie karkówkę posypujemy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, płatkami chilli, oraz solą. Następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Obsmażamy na złoto i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Następnie na wierzch mięsa wrzucamy pokrojonego w cienkie plastry pora, cebulę oraz pieczarki. dodajemy do tego gałązki rozmarynu. Na sam koniec zalewamy wszystko śmietanką wymieszaną z parmezanem i bazylią.
Pieczemy w 200°C pod przykryciem przez 45 minut.
Następnie zdejmujemy przykrycie całość mieszamy i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym jest już gotowa! Smacznego!
Śmietana 18% czy 30 %?
Kupiłam wszystkie składniki i będę jutro robić 🙂 tylko, że z łopatki wieprzowej, mam nadzieję, że też będzie smaczne. Mam pytanie co do cebuli i pieczarek, czy je też kroimy w plasterki, jak pora? Bo nic o tym nie ma w przepisie. Myślałam jeszcze żeby pora, cebule i pieczarki przesmażyć, będzie więcej aromatu 🙂 pozdrawiam 🙂
tak, pora i pieczarki kroimy w cienkie plastry 🙂
Czy może być inne chude mięso?
Nie próbowaliśmy, natomiast wszystkie eksperymenty są jak najbardziej wskazane 🙂
Pyszna wyszła. Dziękuję za przepis!
Super! Nie ma za co, polecamy się na przyszłość 😉
Właśnie zrobiłem dałem 12 śmietanę do zup i sosów ale się trochę zwarzyła przy 30 nie zwarzy się ?
Im więcej tłuszczu tym mniejsza szansa na zważenie 😉
Pyyyyyyyyyszna
Czy można dodać śmietanę 36%?
nie próbowałam, daj nam znać jak wyszło 🙂
Wyśmienita karkowka, delikatna, rozpływa się w ustach
A czy śmietana 12% będzie odpowiednia?
Bardzo ciekawie to wyglada!
Próbuje w sobotę!
w sobotę gotuje:) mam nadzieje, że goscie beda zachwyceni
Daj znać czy smakowało 🙂