Surówka z białej kapusty to przepis który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. W moim rodzinnym domu serwowana była i do kotletów mielonych i do schabowych. W sumie surówka z białej kapusty pasuje do bardzo wielu mięsnych dań. Jakiś czas temu wcinałam ją z kopytkami i tam też pasowała mi idealnie. Jest to takie nasze uniwersalne połączenie świeżych warzyw. Surówka ta potrafi ożywić nie jedno danie i nie mówię tu tylko o jej intensywnym kolorze. Czasem mam wrażenie, że zapomina się już o tych tradycyjnych już nieco starszych przepisach, dlatego staramy się je od czasu do czasu Wam przybliżyć.
Magda
The form you have selected does not exist.
Surówka z białej kapusty, składniki:
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 jabłka
- 1/2 główki cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od drobnego posiekania kapusty.
Marchew i jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W misce łączymy wszystkie warzywa. Następnie do warzyw dodajemy musztardę, oliwę oraz doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dokładnie mieszamy surówkę dłońmi wyciskając z warzyw wszystkie soki.