Placki ziemniaczane z marchewką to przepyszny pomysł na obiad oraz super alternatywa dla standardowych domowych placków ziemniaczanych. Czasem przychodzi taki dzień, gdzie obydwoje lubimy smacznie sobie zjeść nie patrząc na kalorie. Placki, wiadomo smażone danie, ale warto się skusić dla tych pyszności. Dodatkowo są super proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników. Co więcej lubię w tym daniu dodatek majeranku, który nie tylko wzbogaca smak ale również pomaga w trawieniu. Krótko mówiąc tych placków po prostu trzeba spróbować! Polecam 🙂
Magda
P.S. Polecam również przetestować inne nasze przepisy na wytrawne placuszki:
- Placki z cukinii i kukurydzy
- Placki z cukinii
- Sprawdzony przepis na placki ziemniaczane
- Placki z cukinii i kukur
- Placki z kukurydzy
- oraz placki z dyni
The form you have selected does not exist.
Składniki na placki ziemniaczane z marchewką:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
Zaczynamy od starcia na tarce o dużych oczkach obranych ziemeniaków i marchewki.
Następnie do warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 5-10 min.
Gdy ziemniaki puszczą zbyt dużo soków należy to odlać.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmażamy placki na złoty kolor z obu stron.
Placki ziemniaczane z marchewką są już gotowe – Smacznego!