Prosta i efektowna tarta z mascarpone to przepis w którym od razu się zakochasz! A tak poważnie, nie jest to wyssane z palca, bo gdy pierwszy raz spróbowałam połączenia tych trzech smaków od razu się zakochałam i wiedziałam, że przepis ten zostanie z nami na dłużej. Tarta z mascarpone TRZY smaki to deser który również pięknie się prezentuje i wzbudza zainteresowanie częstowanych nim gości. Dodatkowo przygotowanie go nie wymaga użycie piekarnika i większych zdolności kulinarnych 😉 Takie tam czary mary i mamy prosty w wykonaniu deser z efektem WOW. Oprócz tego, że pięknie ozdobi świąteczny stół, będzie to rownież super przepis na inne okoliczności. Ale co ja tu będę się chwalić – tego przepisu trzeba spróbować!
P.S. Po więcej przepisów na pyszne desery z użyciem serka mascarpone zajrzyj poniżej:
- Dyniowa rolada z kremem z serka mascarpone
- Pancakes z mascarpone i czekoladą
- Deser z rabarbaru i serka mascarpone
- Puszysty krem z serka mascarpone
- Rogaliki z borówkami
- Kawowa rolada z biszkoptów
- Deser z czerwonych owoców
- Tiramisu prościej już nie można
The form you have selected does not exist.
Tarta z mascarpone TRZY smaki, składniki:
Spód z herbatników:
- 220g herbatników
- 120g masła
- 1/2 łyżeczki oliwy
Krem czekoladowy:
- 100g czekolady deserowej
- 100g śmietanki 36%
Krem kawowy:
- 125g mascarpone
- 100g śmietanki 36%
- 30ml espresso
- 2 łyżki cukru pudru
Krem waniliowy:
- 125g mascarpone
- 100g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- kilka ciastek oreo
- rękaw cukierniczy lub woreczki foliowe
Przygotowywanie tarty zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki kruszymy na drobniutkie kawałki. Można użyć do tego woreczka foliowego i tłuczka lub blendera.
Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.
W międzyczasie formę do tarty smarujemy oliwą aby tarta na koniec ładnie wyszła i nie przywarła do naczynia.
Do pokruszonych herbatników dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż masło równomiernie wchłonie się w herbatniki.
Następnie przekładamy herbatniki do formy i za pomocą łyżki równomiernie rozkładamy je po całej formie zachodząc również na boki porządnie dociskając herbatniki łyżką.
Tak uzyskany spód wkładamy do zamrażarki na 30 min.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowywanie kremu czekoladowego.
W kąpieli wodnej czyli (garnek z wodą a na nim plastikowa miseczka) rozpuszczamy czekoladę.
Gdy czekolada się całkowicie rozpuści pozostawiamy ją do przestygnięcia i miksujemy razem ze śmietanką do uzyskania puszystej masy.
Następnie masę czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wyciskami nim kulki wypełniając mniej więcej 1/3 powierzchni spodu tarty.
Tartę ponownie wkładamy do zamrażarki na 30 min.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie kremu kawowego.
Zaczynamy od przygotowania espresso, może to być również mocna kawa rozpuszczalna i pozostawienia jej do ostygnięciaa.
Następnie miksujemy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem.
Na koniec dodajemy ostudzoną i kawę i miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.
Następnie masę kawową przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wyciskami nim kulki wypełniając mniej więcej 1/3 powierzchni spodu tarty.
Tartę ponownie wkładamy do zamrażarki na 30 min.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ostatniego już kremu waniliowego.
Miksujemy razem mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii do uzyskania jednolitej masy.
Następnie masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wyciskami nim kulki wypełniając mniej więcej 1/3 powierzchni spodu tarty.
Na koniec posypujemy tartę pokruszonymi ciastkami oreo i ponownie wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Smacznego, gotowe!
P.S. Tartę przechowujemy w lodówce!