Dyniowa rolada z kremem to smakowita propozycja na deser w jesiennym klimacie. Gdy na zewnątrz jest ponuro lub pada uwielbiam takie aromatyczne ciasta do porannej kawusi. Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Aromatyczne ciasto i puszyste nadzienie z serka mascarpone to idealne połączenie.
Magda
P.S. Jeżeli masz smaka na więcej dyniowych pomysłów, zapraszam po przepisy na:
- makaron w sosie dyniowym
- curry z dyni i ciecierzycy
- sos dyniowo-pomidorowy do makaronu
- placki z dynii na słodko lub wytrawnie
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami
- jak wysuszyć pestki z dyni
The form you have selected does not exist.
Dyniowa rolada z kremem, składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki puree z dyni (jeżeli nie posiadasz puree w zamrażarce, sięgnij po nasz przepis na puree z dyni 😉 )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kremowe nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 165 g lub 1 małe op. serka brzoskwiniowego homogenizowanego /może być z kawałkami owoców
- 1/ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki cukru pudru
Zaczynamy od połączenia suchych składników łącząc przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami.
W drugiej misce jajka ucieramy z cukrem.
Do gładkiej masy z jajek dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii.
Następnie do mokrych składników powoli mieszając dodajemy suche składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Płaską blachę z piekarnika o wymiarach ok. 29×37 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie przelewamy ciasto na blachę, uderzamy blachą o blat, równamy szpatułką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 15 min.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie kremu łącząc mascarpone z serkiem brzoskwiniowym i ekstraktem z wanilii.
Następnie na blacie kuchennym rozkładamy czystą ścierkę kuchenną i posypujemy ją równomiernie cukrem pudrem.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawiamy je na chwilkę do przestygnięcia tak aby można je było dotknąć dłonią.
Szybkim ruchem przekładamy bezpośrednio z blaszki ciasto na ścierkę z cukrem i delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia.
Za pomocą ścierki na której leży ciasto ciasno zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku póki jest jeszcze ciepłe.
Następnie rozwijamy roladę i czekamy aż przestygnie.
Ostygnięte ciasto równomiernie smarujemy wcześniej przygotowanym kremem i ponownie zwijamy roladę.
Na koniec wkładamy roladę do lodówki na minimum 2 godziny aby równomiernie nasiąkła.
Przed podaniem opcjonalnie możemy ją posypać cukrem pudrem.
Gotowe!