Kawowa rolada z biszkoptów to pomysł mojego Maćka. Coś tam przez chwilkę pogłówkował, sprawdził składniki i tuż po obiedzie przepyszny deser był już gotowy. Potrzebne jest tylko kilka składników a do tego zero pieczenia. Ten deser to przepyszna propozycja nawet dla kuchennych laików. Prosto i smacznie, czyli tak jak lubią wszyscy najbardziej 🙂 Wyraźny smak kawy i puszysty krem z bananem w środku. To połączenie zawsze się sprawdza! Dodatkowo przy nadmiarze biszkoptów polecam również przepis na ekspresowe eklerki lub jako dodatek do deseru z rabarbarem! Kawowa rolada z biszkoptów to również deser bez dodatku cukru. Banan oraz waniliowy serek w pełni wystarczą aby nadać temu deserowi pożądanej słodyczy. Czy już wystarczająco go nachwaliłam czy jeszcze mam czymś tu posłodzić? Miłego dnia!
Magda
The form you have selected does not exist.
Kawowa rolada z biszkoptów, składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów / 24 sztuki/
- 1 kubek kawy z mlekiem
- 250 g serka mascarpone
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 banany
- folia spożywcza
Zaczynamy od rozłożenia na dużej desce do krojenia folii spożywczej.
Następnie każdy z osobna biszkopt maczamy w ostudzonej kawie przez ok 3 sekundy.
Po tym czasie układamy jeden obok drugiego w dwóch rzędach na desce z folią.
Następnie z góry przykrywamy biszkopty drugim kawałkiem folii i wkładamy biszkopty do lodówki na minimum 2 godziny.
Po upływie wskazanego czasu nasiąknięte biszkopty wyciągamy z lodówki.
Zdejmujemy górną warstwę folii i rozsmarowujemy na ich wierzchu wymieszane ze sobą sery mascarpone i homogenizowany.
Następnie z brzegu układamy wzdłuż dłuższego boku obrane banany.
Rolad zwijamy jak 'sushi’ za pomocą folii z podspodu.
Następnie wkładamy ją do lodówki na kolejną godzinkę.
Kawowa rolada z biszkoptów gotowa, możemy podawać ją z bitą śmietaną lub posypaną cukrem pudrem bądź kakao.
Smacznego!