Kawowa rolada z biszkoptów to pomysł mojego Maćka. Coś tam przez chwilkę pogłówkował, sprawdził składniki i tuż po obiedzie przepyszny deser był już gotowy. Potrzebne jest tylko kilka składników a do tego zero pieczenia. Ten deser to przepyszna propozycja nawet dla kuchennych laików. Prosto i smacznie, czyli tak jak lubią wszyscy najbardziej 🙂 Wyraźny smak kawy i puszysty krem z bananem w środku. To połączenie zawsze się sprawdza! Dodatkowo przy nadmiarze biszkoptów polecam również przepis na ekspresowe eklerki lub jako dodatek do deseru z rabarbarem! Kawowa rolada z biszkoptów to również deser bez dodatku cukru. Banan oraz waniliowy serek w pełni wystarczą aby nadać temu deserowi pożądanej słodyczy. Czy już wystarczająco go nachwaliłam czy jeszcze mam czymś tu posłodzić? Miłego dnia!
Magda
Kawowa rolada z biszkoptów, składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów / 24 sztuki/
- 1 kubek kawy z mlekiem
- 250 g serka mascarpone
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 banany
- folia spożywcza
Zaczynamy od rozłożenia na dużej desce do krojenia folii spożywczej.
Następnie każdy z osobna biszkopt maczamy w ostudzonej kawie przez ok 3 sekundy.
Po tym czasie układamy jeden obok drugiego w dwóch rzędach na desce z folią.
Następnie z góry przykrywamy biszkopty drugim kawałkiem folii i wkładamy biszkopty do lodówki na minimum 2 godziny.
Po upływie wskazanego czasu nasiąknięte biszkopty wyciągamy z lodówki.
Zdejmujemy górną warstwę folii i rozsmarowujemy na ich wierzchu wymieszane ze sobą sery mascarpone i homogenizowany.
Następnie z brzegu układamy wzdłuż dłuższego boku obrane banany.
Rolad zwijamy jak 'sushi’ za pomocą folii z podspodu.
Następnie wkładamy ją do lodówki na kolejną godzinkę.
Kawowa rolada z biszkoptów gotowa, możemy podawać ją z bitą śmietaną lub posypaną cukrem pudrem bądź kakao.
Smacznego!