Z dzieciństwa pamiętam moją babcię, która zawsze wiedziała jak kulinarnie dogodzić wnuczce szykując pierogi z wybranym przeze mnie nadzieniem. Wybór zawsze padał na jagody. Pachnące lasem i świeżo z niego przyniesione . Dziś jagody jest naprawdę ciężko dostać nawet w sezonie i do dyspozycji na codzień mamy mrożone – jak dla mnie totalnie bezsmakowe. Gdy któregoś dnia opowiadałam o tych wspomnieniach Maćkowi, długo nie musiałam czekać bo mąż postanowił sprawić mi nie lada niespodziankę – pierogi z borówkami. Choć nie są to jagody z moich dziecięcych wspomnień smakowały wyśmienicie. Delikatne ciasto rozpływające się w ustach w połączeniu ze słodkim smakiem borówek to danie którego warto skosztować, a przygotowane i serwowane przez ukochaną osobę dodatkowo smakują po stokroć lepiej <3 Zdolniacha z niego prawda? 😉
Magda
P.S a oto nasze inne wybrane przepisy wykorzystaniem borówek:
- Baton śniadaniowy z płatków owsianych i borówek
- Serek wiejski z owocami i migdałami
- Chlebek z borówkami
- Rogaliki z borówkami
- Placki z borówkami
- Muffiny z borówkami
- Kruche ciasto z malinami i borówkami
- Koktajl borówkowy z płatkami owsianymi
- Bananowe muffinki z borówkami
The form you have selected does not exist.
Składniki na pierogi z borówkami:
nadzienie:
500 gram borówek amerykańskich
3 łyżki curku
ciasto na pierogi około 45 sztuk:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Jako dodatek:
- jogurt grecki
- cukier puder
Na początku w miseczce łączymy borówki razem z cukrem.
Aby zrobić ciasto mąkę przesiewamy na blat bądź stolnicę.
Na środku kopczyka robimy wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy 4 łyżki oleju, sól i następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę.
Mąkę zagarniamy do środka i zaczynamy wyrabianie ciasta.
Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zajmie nam to około 5 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą wałka jeden z kawałków wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Możemy blat podsypać mąką aby ciasto się nie przyklejało.
Następnie wycinamy krążki.
Do każdego krążka nakładamy około 4-6 borówek i zlepiamy pierogi.
Na koniec pierogi z borówkami możemy zamrozić bądź od razu zabrać się za ich gotowanie. Jeżeli je mrozimy to sugerujemy ułożyć ja najpierw na desce do krojenia i tak włożyć do zamrażarki. Gdy zamarzną śmiało możemy przesypać je do woreczków.
Jeżeli natomiast chcemy gotować je od razu. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, gotujemy pierogi przez 8 minut od momentu ich wypłynięcia.
Po wyjęciu jeżeli lubicie polejcie je jogurtem greckim połączonym z cukrem pudrem.