Potrawka z kurczaka – miłe wspomnienie czy zmora z dzieciństwa? Każdy z pewnością ma z nią związane inne wspomnienia. Moje są raczej pozytywne, bo lubiłam naszą szkolną stołówkę. No może oprócz dań typu – jajka na twardo z ziemniakami i majonezem… do tej pory nie rozumiem czy to wymysł Pani kucharki czy jakaś forma oszczędności. Tak czy siak cała reszta była w porządku, ale między innymi była tam też pamiętna potrawka z kurczaka oczywiście podawana z ziemniaczkami. Po prostu mi smakowała i właśnie taką ją zapamiętałam. Uwielbiam takie dania mięsne, które mają w sobie warzywa, a już najbardziej lubię kiedy smakują również moim dzieciakom. Tak jest i w tym przypadku – zajadamy ją całą rodzinką.
Magda
The form you have selected does not exist.
Potrawka z kurczaka, składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże marchewki
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przepis nasz zaczynamy od… ugotowania zupy. Tak dokładnie, niech nasz wywar z gotowanych udek nie pójdzie na marne!
Udka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości czyli do momentu aż mięsko będzie ładnie odchodzić od kości.
W międzyczasie w głębokiej patelni na maśle, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy ją na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy warzywa aż zaczną intensywnie pachnieć a marchewka zmięknie.
Następnie wyciągamy udka z wody i widelcem odciągamy od kości i rozdrabniamy mięso. Zachowujemy na później szklankę wywaru/rosołu.
W głębokiej patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy ją na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy warzywa aż zaczną intensywnie pachnieć a marchewka zmięknie.
Następnie do warzyw dodajemy kurczaka, groszek oraz zachowany wywar, dokładnie całość mieszamy.
Z patelni wybieramy pół szklanki uzyskanego wywaru i mieszamy go dokładnie z mąką tak aby pozbyć się grudek i przelewamy z powrotem na patelnię.
Potrawkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy dodatkowe 10-15 minut. Gotowe.
Smacznego!
Miam!pyszne!zrobione i zadowolona cala rodzinka czyms nowym przy niedzielnym obiedzie!dziękujemy i pozdrawiamy cieplo!
P.s. czekamy na wiecej!:)
Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!!!
Też uwielbiam potrawkę. I również robię z mięska z zupki
Super 😀