Istny hit hitów tej całej kwarantanny. Gdy juz ręce opadają po przerobieniu materiału dla pierwszoklasisty z trzylatką u boku, takie przepisy jak ten są moim zbawieniem. Przygotowanie tych roladek zajmuje tyle co nagrzanie się piekarnika, a objadające się nimi dzieci to dodatkowy i chyba jedyny wolny kwadrans na drugą kawusie w ciągu dnia. Ale już dosyć psioczenia, teraz chwilkę je Wam pozachwalam 😉 Roladki z ciasta na pizzę oprócz tego, że są banalnie proste wykonaniu , dają również multum opcji na ich urozmaicanie i tym samym 'czyszczenie lodówki’. Wiem, że niektórzy uważają, że gotowce to pójście na łatwiznę, ale gotowe ciasto na pizzę to mój must have w lodówce. Jeżeli chcecie zobaczyć łatwiznę kliknijcie w ten przepis na mumie, które dzieciaki wprost kochają 😀 Pamiętajmy, że najedzone dzieci to szczęśliwe dzieci. A szczęśliwe dzieci nie jęczą i nie piszczą, że coś jest ble i, że zielone czy coś, także pozostawiam to bez dodatkowego komentarza. Smacznego! Zaręczam, że z pewnością sięgniesz po ten przepis nie jeden raz 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na roladki z ciasta na pizzę /16 sztuk/:
- 1 gotowe opakowanie ciasta na pizzę
- 200 g szynki w plastrach
- 150 g sera żółtego w plastrach
- garść świeżych liści bazylii
- suszone oregano
Zaczynamy od wstawienia piekarnika do 220C. Następnie rozkładamy na płasko nasze gotowe ciasto.
Na rozłożonym cieście po całości układamy warstwami szynkę a następnie ser.
Na koniec układamy wszerz po środku jeden rządek liści bazylii i posypujemy całość oregano.
Ciasto zwijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku.
Następnie kroimy zwinięte ciasto w kawałki /mniejsze roladki/ na równe części. Ja zawsze zaczynam od środka. Następnie przekrajam na pół i jeszcze raz na pół i tak dalej.
Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez ok 15 min, aż uzyskamy rumiane ciasto.
Gotowe. Roladki z ciasta na pizzę podajemy z ulubionym sosem lub keczupem. Smacznego!