Lubicie pizzę? Ja uwielbiam! Z resztą kto jej nie lubi – a w szczególności tej domowej, z ulubionymi dodatkami… Nasz ulubiony przepis na domową pizzę znajdziecie TU a dodatkowo wpadliśmy na pomysł aby w trakcie jej przygotowania użyć kawałek ciasta drożdżowego i zrobić sobie przekąskę przed prawdziwą 'pizza ucztą’ 😉 Supełki czosnkowe – poważnie, one uzależniają… znikły dosłownie w 5 min – nie mogliśmy przecież pozwolić na to aby coś zostało 😛 Całe szczęście, że 20 min później pizza była już gotowa…
Jeżeli jesteście w trakcie robienia pizzy przejdźcie od razu do punktu 3. Natomiast jeżeli w planach są tylko te wyczesane supełki to zaczynajcie od początku 😀
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 1/4 kostki drożdży lub suche 1/4 paczki
- 125 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki na polewę
- 6-7 łyżek masła
- 4-5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
1. Zaczynamy od przygotowania drożdży do naszego ciasta. W szklance łączymy wodę, drożdże i cukier. Wkładamy szklankę do ciepłej lecz nie wrzącej wody i czekamy 10-15 min. Aby drożdże prawidłowo urosły. Pamiętajmy aby składniki były w pokojowej lub ciepłej temperaturze. Po określonym czasie do miski z mąką, solą i oliwą dodajemy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto do połączenia składników plus jeszcze chwilkę. Pamiętajmy, że drożdżowe ciasto musi być dokładnie wyrobione. Formujemy z masy kulę i wkładamy do miski przykrywając ścierką i odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy do momentu aż podwoi swoją objętość.
2. Gdy już nasze ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je do momentu aż zrobi się elastyczne, nie bójmy się im dłużej tym lepiej 🙂
3. Odkrajmy kawałek i lekko wałkujemy do placka o grubości ok 1 cm. Placek ciasta kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy z wyciętych pasków ciasta zawiązujemy w supeł i odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Gdy zużyjemy już całe ciasto z wierzchu smarujemy supełki oliwą i pieczemy w 200° przez ok 15 min aż się ładnie zarumienią.
4. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażając go ok 1 minutkę uważając aby się nie spalił. Następnie dodajemy sól i pietruszkę mieszając chwilkę zdejmujemy z ognia i polewamy ciepłe supełki 🙂
Wyglądają super! Pewnie też wsunęłabym wszystkie 😀
Wyglądają super:) A co robimy z masłem czosnkowym z pietruszką – polewamy przed podaniem, zapiekamy jeszcze chwilę?
polewamy cieple supełki przed podaniem 🙂
Wyglądają rewelacyjnie..
Pychaaa
Tylko boję się drożdży
nie ma czego 😉
Super pomysł, pięknie wyglądają i musza smakować wybornie.
Super przepis 🙂 pietruszka z czosnkiem genialne połączenie, do tego ciasto drożdżowe mniaaam 🙂
:*
chętnie wypróbuję, uwielbiam pietruszkę a raczej natkę pietruszki, może być mrożona?
Oczywoście, że tak