Święta tuż, tuż, a pomysł na domowe muffiny z dżemem to deska ratunku dla tych którzy całkowicie zapomnieli o deserze lub chcą przygotować coś dla najmłodszych. Szybkie i mało pracochłonne desery to moja specjalność. Już dawno odkryłam, że profesjonalnym cukiernikiem nigdy nie zostanę. Dlatego też, na blogu znajduje się tak wiele przepisów na słodkości w wersji ekspres i dla osób które wybierają smak ponad instagramowe zdjęcia 😉 Tak więc, przepis ten to możliwie najprostsza wersja muffinów jaką znam. Zawsze mi wychodzi a nasze dziewczynki je uwielbiają. Przecież w każdej muffince nie ma nic bardziej istotnego od odpowiedniej wilgoci i oczywiście smaku 🙂 Pamiętajcie, aby na koniec przystroić je świątecznymi ozdobami lub posypać sporą ilością cukru pudru dla uzyskania zimowego efektu!
Magda
P.S. Całkowicie bym zapomniała, podrzucam też inne proste w wykonaniu desery, których warto spróbować nie tylko w te święta:
- Prosty mus kakaowy
- Deser z suszonych moreli czyli raffaello w wersji fit
- Choinka ciasta francuskiego z nutellą i dżemem
- Tiramisu – prościej już nie można
The form you have selected does not exist.
Składniki na muffiny z dżemem:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka soli
- 1/3 szklanki mleka
- słoik ulubionego dżemu truskawkowego.
- papilotki lub masło do smarowania formy
- cukier puder do posypania
Zaczyamy od połączenia masła w pokojowej temperaturze z cukrem, które ucieramy na gładką masę.
Następnie do masy dodajemy jaka i mieszamy do połączneia się składników.
W misce łąączymy wsyztskie suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż zgrubsza zacznie się wszystko łączyć.
Na koniec do masy dodajemy mleko i wszytko dokładnie mieszamy.
Do formy na muffiny wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami przekładamy po jednej łyżce masy.
Następnie dodajemy do każdej mufinki po czubatej łyżeczce dżemu.
Na koniec przykrywamy dżem ponownie masą, ok. 1 łyżki stołowej do każdej muffinki.
Muffiny z dżemem pieczemy w 200C przez 18-20 min. /Przed wyjęciem z piekarnika upewnij się drewnianym patyczkiem czy są gotowe/.
Po wyjęciu z pieca pozostawiamy muffiny do ostygnięcia, a bezpośrednio przed podaniem posypujemy je obficie cukrem pudrem 🙂
Napewno wypróbuję, bo moje dzieciaki uwielbiają muffiny! Nie wiem jak u was, ale u nas do wypieków, ale i naleśników najlepiej sprawdzają się dżemy Stovit – porzeczkowy to absolutny hit i ulubieniec Julka 🙂
chyba nigdy nie próbowałam tej marki, muszę przetestować 😉
Czy proporcje są prawidłowe? Zrobiłam wszystko wg przepisu a ciasto wyszło mi bardzo gęste, zupełnie inne niż zazwyczaj przy przepisach na muffiny
Właśnie włożyłam muffinki do piekarnika. Moje będą z dżemem truskawkowym i część z czeresniowym:-)
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam, Gosia:-)
Brzmi smakowicie 🙂 Zapraszamy częściej 🙂