Domowa czekolada z cukierkami w stylu Halloween to ciekawa propozycja słodkiej przekąski. Nasze dzieciaki miały świetny czas mogąc praktycznie same ją przygotować umieszczając w niej ulubione cukierki. Jest to również prosty przepis na straszną przekąskę. Przygotowanie tego przepisu zajmuje dosłownie tyle co rozpuszczenie czekolady, później tylko już dekoracje i wkładamy ją do lodówki aby czekolada ponownie zastygła. Z resztą sami jej spróbujcie!
Magda
P.S. Domowa czekolada to nie wszystko! Mamy również kilka innych pomysłów na Halloweenowy stół:
- Zdrowe fit przekąski na imprezę halloween a w nich: bananowe duszki, paluchy czarownicy, owocowy pająk oraz serowe miotełki.
- Mumie czyli parówki w cieście francuskim
- Pajączki czyli mini tarty z ciasta francuskiego
- Krwawy popcorn
Domowa czekolada z cukierkami, składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- ulubione straszne cukierki 😉
- folia spożywcza
Zaczynamy od rozpuszczenia gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej (czyli zagotowujemy garnuszek z wodą a na nim kładziemy plastikową miseczkę w której rozpuszczamy czekoladę).
Następnie płaski talerz lub formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą.
Gdy czekolada się rozpuści wylewamy ją na folię spożywczą i wygładzamy np. łyżką.
Na czekoladzie układamy cukierki lekko je dociskając i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy czekoladę z lodówki i oddzielamy od foli spożywczej.
Możemy ją zostawić w całości lub tak jak my niechlujnie połamać na mniejsze kawałki.
Domowa czekolada w stylu Halloween jest już gotowa! Smacznego 🙂