Pamiętajmy, że jedzenie to nie tylko sam smak potrawy, uwielbiamy jak danie do tego również odpowiednio wygląda. Choinka z ciasta francuskiego z nutellą i dżemem to istny hit w naszym tegorocznym świątecznym menu. Nie dość, że pysznie smakuje to sama w sobie jest przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przygotowując ten przepis zawzięcie pomagała nam Maja, zacierając przy tym rączki z niecierpliwości do późniejszego jej smakowania. Tak samo jak i my, nasza mała wprost uwielbia jak jedzenie pięknie prezentuje się na stole czy talerzu i wtedy zdecydowanie chętniej próbuje kulinarnych nowości jakie jej serwujemy. To jest już druga świąteczna choinka w tym roku, zapraszamy również do przetestowania przepisu na choinkę w wersji wytrawnej ze szpinakiem i serem feta. Inne świąteczne przepisy i ciekawe inspiracje znajdziecie w zakładce Boże Narodzenie. Wesołych Świąt!
Choinka z ciasta francuskiego z nutellą i dżemem, składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 łyżki nutelli
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 jajko
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta i przecięcia go na połowę pozostawiając je na papierze do pieczenia.
Następnie układamy jedną połowę ciasta na drugą i wycinamy kształt choinki odkładając dodatkowe ścinki ciasta z boku.
Zdejmujemy wierzchnią warstwę ciasta i równomiernie smarujemy jedną stronę choinki nutellą a drugą stronę dżemem.
Przykrywamy całość drugim kawałkiem choinki i nacinmy boki drzewka skręcając każdy kawałek dwa razy /patrz na fotografii/.
Z pozostałych skrawków ciasta wycinamy ozdoby i przekładamy na ciasto.
Choinkę smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i pieczemy 15 min w 200°C. Gotowe
Wyszło rewelacyjnie i na pewno puszczanie…