O tak, sałatka z kuskusem i zielonym groszkiem to ciekawa opcja na odkrycie ciekawego i zaskakującego połączenia składników i tym samym smaku. Zaskocz swoich domowników przepyszną i sycącą sałatką. Dodatkowo sos bazyliowy podkręca smak całości dania. Sałatka z kuskusem, zielonym groszkiem i orzechami to idealna propozycja na lunch lub kolację. Z podanych niżej składników wychodzi jej naprawdę sporo. Połączenie kuskusu z groszkiem, orzechami i serem feta wychodzi rewelacyjnie – tej sałatki trzeba spróbować!
Magda
P.S. Zapraszam również do wypróbowania naszych innych pomysłów z kuskusem w roli głównej:
- Pieczony kurczak z warzywami i ziołowym kuskusem
- Sałatka z kuskusem i ciecierzycą
- Wędzony łosoś z kuskusem i bazyliowym sosem
- Zapiekana cukinia z kuskusem i szynką
The form you have selected does not exist.
Sałatka z kuskusem, zielonym groszkiem i orzechami, składniki:
- 250 g kaszy kuskus
- 3 szklanki mrożonego zielonego groszku
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 opakowanie sera typu feta
- 100 g orzechów włoskich
sos:
- garść świeżych liści bazylii
- 1/4 słodkiej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 duże łyżki miodu
- 4 łyżki białego octu winnego
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania kuskusu według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie blanszujemy mrożony groszek, czyli wrzucamy go do garnka z gotującą się wodą do czasu aż uzyska piękny i jasnozielony intensywny kolor (ok 2-3 min). Następnie groszek odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą na dosłownie minutkę. Po ty czasie odcedzamy go i odstawiamy na bok.
Następnie siekamy drobno natkę pietruszki i orzechy włoskie.
Ser feta kroimy w kostkę.
Do ostygniętego kuskusu dodajemy groszek i resztę pokrojonych składników.
Aby przygotować sos będzie nam potrzebny blender z rozdrabniaczem. W kielichu łączymy bazylię, czosnek, oliwę, miód, ocet i posiekaną cebulkę.
Blendujemy sos na gładki płyn i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec przelewamy sos do sałatki z kuskusem i dokładnie całość mieszamy.
Gotowe, Smacznego!
P.S. Sałatka smakuje jeszcze lepiej gdy się przegryzie czyli spokojnie można ją przygotować wcześniej 😉