Urocze czy upiorne? W naszym domu zdania są w tym temacie nieco podzielone. Damska część domowników zachwyca się słodziakami z czarnych oliwek, natomiast męska część z miłą chęcią zwiałaby na ich widok gdzie pieprz rośnie! Tak jak i w przypadku naszych upiornych mumii, tak i teraz nasze dzieciaki miały niezły ubaw przy przygotowywaniu tych smakołyków. Mini tarty z ciasta francuskiego oprócz atutów wizualnych są również bardzo smakowite. Co więcej, są to takie nasze mini pizze z ciasta francuskiego na jeden lub dwa kęsy w zależności od wieku spożywającego 😉 Idealne na imprezkę lub do wspólnego przygotowywania posiłku z dziećmi. Coś tak czuję, że tą metodą na pająka zacznę częściej stosować, gdy nie będę miała zbytniej ochoty dzielić się jedzeniem ze swoim mężem 😛
Magda
Po więcej strasznych przekąsek zapraszam do przepisów na zdrowe przekąski na Halloween 🙂
Składniki na mini tarty z ciasta francuskiego:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 plasterków salami
- 1 kula sera mozzarella
- czarne oliwki
- keczup
- bazylia lub oregano opcjonalnie
Zaczynamy od rozwinięcia na płasko ciasta francuskiego i wycięcia z niego 12 lub więcej kółeczek. Kółeczka wycinamy za pomocą foremki, nakrętki lub czegokolwiek co mamy pod ręką.
Następnie na środek każdej tarty kładziemy kawałek sera, kleksa keczupu i plasterek salami. Opcjonalnie doprawiamy je szczyptą przypraw jak bazylia lub oregano.
Pajączki przygotowujemy z oliwek. Każdą z oliwek przekrajamy na pół tworząc tułów. Aby zrobić nogi pająka, każdą z połówek kroimy w plasterki i układamy na tartach.
Tarty z ciasta francuskiego pieczemy w 200C przez 15 min lub do momentu aż się ładnie przyrumienią.
Gotowe. Smacznego!