Ale numer, dopiero się zorientowałam, że jest to już druga zapiekanka makaronowa w tym miesiącu. Makaronu w naszym menu nigdy za wiele, stąd też kolejne pomysły na zapiekanki z ich wykorzystaniem. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i jajkiem sadzonym to nasz kolejny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo sycąca i wychodzi jej naprawdę sporo. Do tego wszystkiego wygląda po prostu pięknie, a swój urok z pewnością zawdzięcza cudnie upieczonym z wierzchu jajkom. To jak już zdołałam Cię zachęcić do wypróbowania tego przepisu? 😉 Na koniec jeszcze tylko wspomnę, że autorem tego przepisu jest Maciek, który autentycznie obecnie wymiata w kwestii różnego rodzaju obiadowych specjałów.
Magda
The form you have selected does not exist.
Dodatkowo podrzucamy kilka innych ciekawych pomysłów na zapiekanki makaronowe:
- z suszonymi pomidorami
- z brokułami
- ze szpinakiem i szynką parmeńską
- z pomidorami i szpinakiem
- z białą kiełbasą i bakłażanem
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i jajkiem sadzonym:
- 1 opakowanie makaronu świderki
- 250 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki sera żółtego sera
- 5 jajek
Składniki na sos beszamelowy:
- 500ml mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu al’dente.
Gdy makaron się gotuje możemy zabrać się za przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę bardzo energicznie mieszając aby dokładnie połączyć składniki /Jest to najważniejszy moment w trakcie robienia sosu, aby nie było grudek i sos był gładki/. Jak już mąka z masłem się połączy powoli dolewamy mleka. Mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W czasie gdy makaron i sos się szykują przygoowujemy pozostałe składniki.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy aż się zazłoci, po czym zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy na złoto, dodajemy szpinak oraz czosnek pokrojony w plastry.
Gdy wszystko się podsmaży dodajemy ugotowany makaron, oraz sos beszamelowy i całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
Z wierzchu obsypujemy serem i powoli wbijamy jajka tak aby żółtka się nie rozlały.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez 25 minut (do momentu aż jajka się zetną).
Smacznego! Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i jajkiem sadzonym jest już gotowa 🙂
Dzień dobry, nie ma.podanej ilości kiełbasy. Próbuję przepis, dam znać jak wyszlo