Zapiekanki makaronowe to idealne danie, kiedy robimy porządki w lodówce. Tak naprawdę możemy dodać do niej wszystko, zrobić najprostszy sos. Ba, nawet czasem nie trzeba robić sosu bo w sumie można zalać wszystko tylko śmietanką. Jeżeli mamy być szczerzy, to ta zapiekanka w sumie też jest jedną z takich. Co jest jeszcze fajne w nich to to, że w możemy przemycić dzieciom porcję czegoś zdrowego na przykład drobno posiekane warzywo, czy też mięsko (jeżeli dziecko akurat nie jest jego fanem). Do tej pory przygotowaliśmy już kilka zapiekankowych pozycji. Podejrzewam, że ta nie jest również ostatnią ale zdecydowanie godną polecenia. Zapiekanka makaronowa z pomidorami i szpinakiem to pyszne i sycące danie dla całej rodziny.
Magda&Maciek
Oto kilka naszych sprawdzonych zapiekankowych pozycji:
- Prosta lasagne w sosie beszamelowym
- Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką parmeńską
- Serowa zapiekanka z orzo
- Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i bakłażanem
- Lasagne z cukinią i bakłażanem
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
The form you have selected does not exist.
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i szpinakiem, składniki:
- 6 plastrów bekonu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie makaronu (świderki, penne)
- 1 opakowanie serka macarpone
- kula sera mozarella
Zaczynamy od ugotowania makaronu al’dente wg danych z opakowania.
Następnie wstawiamy piekarnik na 200C z termoobiegiem.
Bekon kroimy w 1 cm plasterki i wrzucamy na patelnię. Wysmażamy go na złoto i zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli.
Dorzucamy do patelni zamrożony szpinak i smażymy do momentu aż się rozmrozi.
Do szpinaku dodajemy dodajemy bekon i pomidory, smażymy 10 minut i dodajemy śmietankę i ser mascarpone.
Następnie doprawiamy wszystko do smaku i dodajemy ugotowany makaron.
Na koniec mieszamy całość i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wrzucamy porwaną mozarellę i wstawiamy do pieczenia na 15 minut.
Gotowe. Smacznego!