Puree z kalafiora to bardzo prosty w przygotowaniu, rewelacyjny dodatek do dania głównego. Zamiast tradycyjnego puree z ziemniaków lub jako dodatek warzywny do dań mięsnych sprawdza się naprawdę rewelacyjnie. Z kalafiorem mieliśmy do czynienia nie raz i nie dwa. W kuchni bywa niezastąpiony, a czasem zastępuje nam po prostu jakiś inny składnik. Robiliśmy już z niego pulpeciki, kotlety oraz piekliśmy go z cieciorką. Kalafior naprawdę sprawdza się w wielu wersjach i można się w jego smaku po prostu zakochać <3
Składniki na 4 duże porcje:
- 1 duża główka kalafiora
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 szk parmezanu
- sól i pieprz
Kalafior myjemy i rozcinamy na mniejsze kawałki.
Gotujemy kalafior do miękkości w osolonej wodzie ok. 10 min. Uważajmy ab go nie rozgotować.
W międzyczasie w małym garnuszku łączymy masło i smietankę doprowadzając całośc do wrzenia i zdejmujemy garnek z palnika.
Ugotowany kalafior dokładnie odcedzamy na sitku aby pozbyc się jak najwiekszej ilości wody.
Następnie przekładamy z sitka kalafior spowrotem do garnka i dodajemy ser oraz śmietankę połączoną z masłem.
Całośc blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Podajemy na gorąco. Smacznego!