Pieczone warzywa to jest to, co ostatnio wcinamy prawie na każdy obiad czy kolację. Oczywiście, że jest to zdrowy i wartościowy posiłek, ale co kochamy w warzywach najbardziej to fakt, że człowiek bez większych wyrzutów sumienia może się nimi po prostu objadać a i tak w boczki raczej nie pójdzie 😛 Pieczony kalafior to świetny dodatek do obiadu lub po prostu danie samo w sobie. Wyraziste w smaku curry świetnie się komponuje z kalafiorem i cieciorką – tego trzeba spróbować 🙂
Fanom pieczonych warzyw w tym kalafiora polecamy świetny przepis na serowe pulpeciki.
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 puszka cieciorki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 1/2 limonki
Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze różyczki.
Przekładamy go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Cieciorkę odcedzamy na sitku i przekładamy do kalafiora.Do warzyw dodajemy oliwę, curry i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.
Warzywa pieczemy 30 minut w 200°C.
Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.