100 przepis na naszym blogu – wow kiedy to minęło? Piszę właśnie ten wpis pękając z dumy, że się udało. Czytacie nas teraz, a z przepisów już każdy może coś dla siebie wybrać 🙂 Pamiętam jak dziś kliknięcie – opublikuj- gdy trafił pierwszy wpis na naszą stronę. Nerwy, stres a co jeżeli nikomu się nie spodoba? /tak sobie w głowie myślałam/
Teraz 11 miesięcy od pamiętnego wpisu jest Was z nami taaaak dużo 🙂 Wpisów co prawda jest troszkę więcej niż 100 ale ten setny przepis dał mi do myślenia, a właściwie to dał nam mega motywującego kopniaka w tyłek i już zaczynamy odliczać do 200 😀
Dodatkowo zbliżają się Walentynki i postanowiłam połączyć te dwa wydarzenia. Tworząc wspólnie z małą M. te słodkie w smaku i swej urodzie ciastka brownie miałyśmy mega ubaw 🙂 Najpierw zalejemy Was masą zdjęć, a przepis na te pychotki znajdziecie na samym końcu 😉 Ciasteczka wprost idealne na walentynkowy prezent jak i poprawę humoru <3
Składniki na ciastka brownie:
- 3 łyżki masła /konkretne ;)/
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka ekstarktu migdałowego
- 3/4 szkl. mąki
- szczypta soli
nadzienie:
- 250 g mrożonych truskawek /w sezonie świeżych/
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i zdejmujemy z palnika pozwalając masie ostygnąć. Za pomocą robota kuchennego bądź miksera do przestudzonej masy dodajemy cukier oraz pojedynczo jajka aby dokładnie się wmieszały. Następnie dodajemy kakao, sól i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową w 190° przez 20 min.
W międzyczasie zaczynamy robić nadzienie. Do małego rondelka wrzucamy truskawki i podgrzewamy je na średnim ogniu aż zmiękną. Następnie rozduszamy je dokładnie widelcem lub blenderem na gładko. Gotujemy truskawki na średnim ogniu aż zredukują swoją objętość o połowę /ok 1/3 szklanki/. W międzyczasie jak sos będzie stygł, miksujemy masło do uzyskania miękkiej, puszystej konsystencji. Do masła dodajemy cukier puder, sól, sok z cytryny i sos truskawkowy. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta można dodać łyżkę wody lub mleka.
Z ostygniętego ciasta przy pomocy foremki wycinamy serca/lub inny wzór/ i każde z nich przecinamy wzdłuż na połowę.
Przy użyciu rękawa cukierniczego dokładnie wypełniamy jedną połowę serca masą truskawkową po czym przykrywamy je drugą połową. Tak przygotowane ciastka na koniec obsypujemy cukrem pudrem.
Wyglądają przesłodko 🙂 Zdjęcia z przygotowań również piękne! Gratuluję jeszcze raz 100 przepisów, przede mną jeszcze długa droga do takiego wyniku 🙂
Bardzo dziękujemy :* nawet nie wiem kiedy to zleciało…
Extra wynik. Zazdroscimy.. My dopiero raczkujemy. Uwielbiamy Was i Wasze przepisy. ..
Serducha bajeczne!
Dziękujemy :* Miło jest czytać takie komentarze :*
gratulacje, przepisy są coraz fajniejsze!
:*
Gratulacje!!!!! Ciasteczka wygladaja przepysznie!!!!!
😀 dzięki
Wygląda bardzo apetycznie! Fajny blog, będę zaglądać częściej 😉