Sałatka fasolowa z marynowanymi grzybkami to jedna z tych sałatek, która rewelacyjnie pasuje na każdą imprezę. Wiadomo, że grzybki marynowane gościły na stołach imprezowych naszych rodziców 😉 Tutaj co prawda są tylko dodatkiem, dodatkiem, który sprawia, że smak tej sałatki jest rewelacyjnie podkręcony. Dodatkowo połączenie delikatnej fasoli, ostrych marynowanych grzybków i chrupiącej pietruszki sprawia, że kubki smakowe wariują. I co najważniejsze, naprawdę bardzo lubię sałatki, które są szybkie w przygotowaniu. Uwierzcie mi na słowo sałatka fasolowa z marynowanymi grzybkami to jest właśnie jedna z nich!
Maciek
The form you have selected does not exist.
Sałatka fasolowa z marynowanymi grzybkami, składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 1 pęczek pietruszki
- 10 marynowanych grzybków (my użyliśmy opieńków)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki fasolowej zaczynamy od ugotowanie jajek na twardo czyli gotowania ich 7 minut we wrzątku.
Następnie odsączamy fasolę z zalewy z puszki.
Kolejnym krokiem będzie posiekanie pietruszki i grzybków w mniejsze kawałki.
Ugotowane i ostygnięte jajka obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski i mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy sałatkę fasolową solą i pieprzem według własnych upodobań.
Oczywiście jeżeli chcecie żeby sałatka była bardziej grzybowa śmiało możecie dodać więcej grzybów, tylko uważajcie żeby nie wyszła zbyt ostra i zbyt grzybowa 😉