Sałatka ryżowa z selerem i czerwoną fasolą, czyli bardzo sycąca propozycja dla nie jednego łasucha. Sprawdzi się na lunch do pracy lub przy chacie pełnej głodomorów. Najlepsze (po za smakiem) jest w niej to, że przygotowuje się ją tyle ile trwa ugotowanie ryżu. Sałatka ryżowa z selerem i czerwoną fasolą to świetne połączenie smaków. Dodatkowo sycący ryż, orzeźwiający seler i pełna smaku fasola zaspokoją nie jedno wybredne podniebienie. Choć nasze dzieci lubią wybierać „zielone” z zup i innych dań to w tej sałatce koperek im nie przeszkadza a nawet możemy stwierdzić, że chyba bardzo smakuje. Czasem dodajemy do niej jeszcze tuńczyka z puszki, pasuje idealnie, ale to już kwestia gustu i upodobań. Z podanych poniżej proporcji wychodzi jej naprawdę sporo tak że albo rozpina się guzik u spodni albo je się ją przez dwa dni. Szczerze polecamy przetestować również nasz wcześniejszy przepis na sałatkę ryżową z surimi.
Magda&Maciek
The form you have selected does not exist.
Sałatka ryżowa z selerem i czerwoną fasolą, składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 180 / 1 słoik selera w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 pęczek świeżego koperku
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania ryżu według przepisu na opakowaniu. Następnie pozostawiamy ryż do ostygnięcia.
W międzyczasie odsączamy z zalewy seler, czerwoną fasolę i kukurydzę.
Następnie drobno siekamy koperek.
Na koniec łączymy w misce wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, kukurydzę, seler, czerwoną fasolę, posiekany koperek, majonez oraz przyprawy do smaku.
Gotowe. Smacznego!