Pieczona ciecierzyca to nasza ulubiona fit przekąska przez którą nie mamy wyrzutów sumienia zajadając się nią na przykład przy ulubionym filmie. Dzieciaki ją uwielbiają ale nie tylko one. Bo jeżeli mamy już zacząć coś skubać, to zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po naturalne i tym samym zdrowsze jedzenie. Innym takim zdrowym zamiennikiem są chipsy z batata, choć ciecierzyca zdecydowanie wygrywa konkurs na szybkość w jej przygotowaniu. A co znacząco wpływa na korzyść takiej przekąski, to to, że można smakowo doprawić ja totalnie pod siebie – słono, słodko, pikantnie czy delikatnie. To wszystko już zależy od preferencji przyrządzającego. Nasza prezentowana tu wersja jest bardziej paprykowa i tym samym jest bardzo wyrazista.
Magda
Nasze inne ulubione przepisy na przekąski z ciecierzycy to miedzy innymi:
- Pasta z fasoli i ciecierzycy
- Domowy hummus
- Pasta z cieciorki z prażonym słonecznikiem
- Dip z buraka i ciecierzycy
The form you have selected does not exist.
Pieczona ciecierzyca, składniki:
- 540 g ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki płatków paprykowych
Zaczynamy od całkowitego odsączenia na sitku ciecierzycy z zalewy /czasem pomagam sobie ręcznikiem papierowym/.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik aby się nagrzał do 200 C.
Odsączona ciecierzycę przekładamy na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy ciecierzycę 20 min.
W międzyczasie łączymy wszystkie przyprawy.
Następnie po 20 minutach wyciągamy ciecierzycę /nie wyłączając piekarnika/ mieszamy z oliwą i z przygotowanymi przyprawami.
Ponownie przekładamy ciecierzyce na blachę i pieczemy kolejne 15 min.
Smacznego!