Uwaga, quesadillas ze szpinakiem i serem to wpis z przepisem, który przeznaczony jest dla czytelników, którzy umieją sobie powiedzieć STOP! Na tego typu dania trzeba bardzo uważać, bo po pierwsze, uzależniają. Po drugie, rozchodzą się między domownikami / gośćmi jak ciepłe bułeczki. A po trzecie są zdecydowanie zbyt proste w przygotowaniu i ma się ochotę robić je non stop. No ale skoro jeszcze Cię do nich nie zniechęciłam, to nie ponosząc odpowiedzialności za konsekwencje ich przygotowania zapraszam do wypróbowania przepisu! Mamy na blogu również wersję z kurczakiem🙂
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na quesadillas ze szpinakiem i serem:
- 4 placki tortilli
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera cheddar
- 1 kula sera mozzarella
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia pieczarek w plasterki.
Następnie na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pieczarki aż puszczą wodę, która następnie ma odparować. Pod koniec smażenia dodajemy do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Gdy pieczarki w pełni odparują zdejmujemy je z ognia i lekko studzimy.
W międzyczasie ścieramy oba sery na tarce o dużych oczkach i dokładnie je mieszamy. Szpinak myjemy i siekamy na drobniejsze kawałki.
Na wyłożona papierem do pieczenia blachę kładziemy placek tortilli.
Następnie posypujemy tortillę 1/4 startego sera. Kolejno układamy połowę farszu z pieczarek, połowę szpinaku oraz ponownie 1/4 sera. na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem tortilli i smarujemy pozostałą i oliwą aby ładnie się zarumieniły.
Quesadillas pieczemy w 200C przez 10 min a następnie obracamy je na drugą stronę i ponownie wkładamy do pieca na 5-7 minut.
Wszystkie czynności powtarzamy z pozostałymi składnikami.
Quesadillas ze szpinakiem i serem są już gotowe!
Jemy na ciepło ale nie na gorąco aby placek się nie rozpadł! Smacznego!
P.S. Z ewentualnym nadmiarem placków tortilli można zawsze coś wykombinować. Na przykład takie sakiewki z tortilli!
uwielbiam quesadille, a o szpinaku z serem już nie wspomnę 🙂
Przed chwilą trafiłam na Wasz blog. Jestem zachwycona. Na pewno skorzystam. Dzięki.
Cudownie 🙂 Zapraszamy częściej! <3