Niby tak domowo i tradycyjnie a jednak zawsze można troszkę pokombinować i urozmaicić taki obiad – roladki z karkówki za każdym razem mogą być inne i nie ograniczajmy się z nimi tylko do jednej wersji. Wystarczy zawinąć w nie dosłownie to co ma się akurat w lodówce. Jako, że sezon na szparagi trwa to w chwili obecnej dorzucamy je dosłownie do wszystkiego czy do sałatki czy do makaronu czy dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę – wcinamy je dosłownie w każdej postaci 😉 Tym razem zawijamy je w karkówce e standardowe roladki juz takie nie będą a w połączeniu z intensywnym smakiem chrzanu wkomponowują się tu wprost rewelacyjnie.
P.S. Dodatkowo podrzucam nasze inne pomysły na przygotowanie karkówki:
- Karkówka w sosie własnym
- Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
- Pieczona karkówka z porem w sosie śmietanowym
- Duszona karkówka w sosie z marchewką
Składniki na roladki z karkówki z szynką i szparagami:
- 10 plastrów karkówki
- 10 szparagów
- 20 łyżeczek chrzanu śmietankowego
- 10 plastrów szynki prosciutto
- 3 duże cebule
- mąka
- sól i pieprz
- olej
- sznurek do związania mięsa
Zaczynamy od rozbicia za pomocą tłuczka mięsa.
Każdy z plastrów mięsa doprawić z dwóch stron solą i pieprzem.
Następnie plaster karkówki smarujemy z jednej strony dwoma łyżeczkami chrzanu i układamy na nim plaster szynki oraz przełamany na pół szparag. Ciasno zwijamy w rulonik i związujemy sznurkim aby sie nie rozpadł. Powtarzamy tą czynność z całym mięsem.
Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy z wierzchu na rumiano.
W międzyczasie cebulę kroimy w plastry i kładziemy na dno garnka.
Następnie do garnka dokładamy obsmażone roladki i zalewamy wodą aby je zakryć.
Gotujemy roladki ok. 1,5h lub w zależności od grubości mięsa do momentu aż zmiękną.
Roladki z karkówki z szynką i szparagami są już gotowe, smacznego!