Chrupiąca skórka, delikatny i kruchy środek oraz aromat roznoszący się po całym domu. Chlebek kokosowy to jest to co tygryski lubią najbardziej. Idealny do mleczka, kawki lub herbatki. Dodatkowo nie jest za słodki ale i nie jest wytrawny. Udaje się idealnie za każdym razem. Kocham go no, co tu dużo pisać. Tego przepisu trzeba po prostu spróbować! Dla wielbicieli tego rodzaju ciast mamy jeszcze równie pyszny chlebek bananowy, który jest jednym z naszych najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu.
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na chlebek kokosowy:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 3 jajka
- 1/2 cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zaczynamy od uprażenia wiórek kokosowych na patelni. Aby to zrobić należy wsypać wiórki kokosowe na pustą patelnię i prażyć je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się ładnie zarumienią. Zabieg ten doda ciastu cudownego aromatu.
Kolejnym krokiem będzie wymieszanie wszystkich suchych składników.
Do suchych składników dodajemy masło w pokojowej temperaturze i ucieramy razem za pomocą miksera lub robota kuchennego.
Następnie w małej misce łączymy mleko kokosowe, jajka, ekstrakt waniliowy, sok z połowy cytryny oraz jej startą skórkę.
Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy.
Na koniec uzyskaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto kokosowe pieczemy w 170C przez 50 minut.
Smacznego!
Ja przyrządzam bardzo często chlebek bananowy, bo moje dzieci go uwielbiają 🙂 zawsze szybko znika z talerzy. Chlebka kokosowego jeszcze nie jadłam, ale z chęcią wypróbuję przepis. Mam nadzieję, że również zasmakuje mojej rodzinie. Mam już potrzebne składniki, więc jutro zabieram się za testowanie 🙂
Daj znać jak Ci smakował!!! 🙂
Chodzi o mleko kokosowe z puszki?
Tak 🙂