Pomysł na pasztet z rosołu podsunął mi mój brat stryjeczny przy okazji jednego ze spotkań. Rozmawiając o tym ile marnuje się zazwyczaj w domach jedzenia sprzedał mi swój najlepszy patent na resztki z rosołu. Sama bym chyba na to nie wpadła, ale tak zaczął go zachwalać, że nie mogłam się powstrzymać i prawie natychmiast zabrałam się za ugotowanie rosołu a następnie za zamrożenie mięsa i warzyw. Tak dokładnie, zamroziliśmy składniki na póżniej. Jeżeli przygotowujesz rosół z mniejszej ilości mięsa i warzyw niż w przepisie poniżej, można spokojnie zamrozić i zebrać większą ilość składników. Także spokojnie możemy go przyrządzić od razu jak i w późniejszym czasie. Pasztet z rosołu wychodzi przepysznie a przygotowanie go jest naprawdę szybkie, później już tylko do piekarnika i gotowe!
Magda
P.S. Poniżej zamieszczam nasze wcześniejsze pomysły na pasztety w wersji wegetariańskiej:
Składniki na pasztet z rosołu:
- 1 kg odcedzonego mięsa z rosołu
- 400 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich + 1/2 łyżeczki do posypania z wierzchu przed pieczeniem
- 1,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- papier do pieczenia
Przygotowanie pasztetu zaczynamy od zmielenia mięsa (bez chrząstek i kości) wraz z warzywami. Mięso mielimy według upodobań ja lubię mielić na gładką masę.
Następnie do zmielonych składników dodajemy bułkę tartą, jajka, i wszystkie przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy masę do formy do pieczenia (moja keksówka ma rozmiar 12×35 cm).
Następnie pasztet z wierzchu wygładzamy szpatułką smarujemy łyżką oliwy i posypujemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Pasztet z rosołu pieczemy góra dół w 190C przez ok 1 h 40 min aż z wierzchu utworzy się smakowita chrupiąca skórka.
Pasztet można serwować na kanapce lub podawać jako danie samo w sobie. Smacznego!