Jesień zbliża się wielkimi krokami, cóż niestety jest to nieuniknione. Coraz krótszy dzień i liście pod nogami podczas spaceru w parku. Wczoraj upał dziś ochłodzenie – też chce Wam się jeść? Gdy nagle robi się chłodniej włącza się u mnie wilczy apetyt i ochota na sycące dania. Cóż czasem trzeba przystopować z uwagi na to i owo związane z dodatkowymi kilogramami ale jak tu się oprzeć gdy mąż pod nos serwuje takie coś 😉
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 2 łyżki świeżego tymianku (majeranek i tymianek można zastąpić natką pietruszki)
- 100 g sera cheddar
- 50 g parmezanu
- 300 ml śmietanki 30% /ubitej/
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,2 łyżeczki czarnego pieprzu
Zaczynamy od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w plasterki i umieszczenia w misce.
Do miski z ziemniakami dodajemy: zioła, parmezan, pieprz, sól, czosnek, ubitą śmietankę i większość sera cheddar / resztę zostawiamy do posypania całości/.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia.
Pieczemy w 190C przez 1 godzinę. W międzyczasie po upływie 40 min przy użyciu płaskiej szpatułki uciskamy całość aż wypłynie na wierzch śmietanka i wkładamy z powrotem do pieca na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekajmy około 10 minut aby zapiekanka ładnie się związała.
Bardzo lubię takie dania, ale nigdy jakoś sama ich nie robię, trzeba będzie to zmienić 🙂
Super ! Skusze sie 🙂 Poproszę więcej przepisów na dania obiadowe badz zapiekanki w formie obiadowej ! 🙂
Super, trochę przypomina placek po węgiersku który bardzo lubię ale wasze danie jest z serem więc jeszcze lepsze :))
Coś dla mnie, danie na szybko!! 🙂 mając roczną córeczkę luuubie takie proste pyszne dania 🙂