Szyszki z ryżu preparowanego lub potocznie mówiąc ryżu dmuchanego, to deser który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Dokładnie tak samo z resztą jak śliwki w czekoladzie które ostatnio publikowałam. Zawsze przy świętach bierze mnie na wspominki i trochę tęskno mi jest do tych czasów. Pomagam sobie wtedy jak mogę i tworzę w kuchni smakołyki które poprawiają mi nastrój. Musze przyznać, że na pomysł zrobienia szyszek z ryżu wpadł jako pierwszy Maciek. Równie szybko podłapałam ten temat i już następnego dnia zajadaliśmy się nimi całą rodzinką. Szyszki z ryżu to naprawdę ekspresowy deser, którym sprawimy przyjemność nie tylko sobie, a częstując nim bliskich może nawet przywrócimy dawne wspomnienia. Dodatkowym ich plusem jest oczywiście to, że można je całkiem długo przechowywać w suchym miejscu, najlepiej pojemniku. Choć zaręczam, że pomimo tego, że z przepisu wychodzi ich ponad 20 znikają w mgnieniu oka 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na szyszki z ryżu preparowanego i krówek (przepis na 24 sztuki):
- 90 g ryżu preparowanego
- 290 g krówek cukierków
- 110 g masła
- 2 łyżki kakao
- papier do pieczenia lub deskę do krojenia
Przygotowywanie szyszek zaczynamy od rozpuszczenia krówek w garnku. Aby to zrobić wrzucamy krówki z masłem do garnka i co jakiś czas mieszając rozpuszczamy je na małym ogniu.
Aby mieć szyszki z ryżu w dwóch kolorach, połowę masy przekładamy do drugiego garnka a do pierwszego dodajemy kakao w proszku cały czas energicznie mieszając.
Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy ryż preparowany po połowie do każdego garnka i mieszamy aż ryż całkowicie się połączy/oblepi masą krówkową.
Następnie zaczynamy tworzenie kulek, kto woli może robić kształt szyszki ale aby wszystkie były jednakowe łatwiej jest z kulkami. Polecam również lepienie w rękawiczkach bo jest o niebo łatwiej.
Na koniec ulepione szyszki z ryżu kładziemy na papierze dopieczenia lub desce aby ostygły.
Gotowe. Smacznego!