Grzane wino, potocznie nazywane grzańcem, to napój którego nie sposób sobie odmówić w zimowy wieczór. Ten aromat unoszący się po domu i właściwości rozgrzewające tego napoju rewelacyjnie współgrają z zimową aurą. Dodatkowo przepis na grzańca jest banalnie prosty, a składniki do jego wykonania możemy swobodnie różnicować według własnego gustu. Dodatkowo w internecie znalazłam informacje, że oprócz walorów smakowych grzaniec dobrze wpływa na pamięć, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega przeziębieniom. Innymi słowy nic tylko zapraszam do wypróbowania przepisu, a mówię Wam szczerze, że warto <3
Magda
P.S. Poniżej podrzucam moje zimowe przepisy, których w tym okresie wręcz nie potrafię sobie odmówić:
- Rozgrzewający koktajl z pomarańczy, marchwi i imbiru
- Zimowa sałatka owocowa – nasza bomba witaminowa
- Rozgrzewający koktajl jabłkowy
- i moja wisienka na torcie : Brownie – idealne ciasto na uzupełnienie poziomu cukru w organizmie
The form you have selected does not exist.
Składniki na grzane wino:
- 750 ml czyli butelka czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml rumu
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 8 goździków
- 2 soczyste pomarańcze
- 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowywanie grzańca zaczynamy od podgrzania przypraw. W rondelku lub małym garnuszku umieszczamy laski cynamonu, goździki oraz gwiazdki anyżu i podgrzewamy je na sucho aż poczujemy mocny aromat.
Następnie do przypraw dodajemy wino, rum, pokrojone w plastry pomarańcze oraz syrop z agawy.
Uwaga! Wino podgrzewamy pod przykryciem ok 10-15 min nie doprowadzając do wrzenia aby alkohol nie wyparował.
Gotowe! Smacznego!