Śledź w oleju z korniszonami to jest któryś już z kolei pomysł na śledzika w mega pysznym wydaniu 🙂 Autorem tego dzieła jest oczywiście mój Maciek, którego z pewnością można już nazwać specjalistą w dziedzinie przygotowywania śledzi. Co prawda pomysł na jego przygotowanie podsunęła mu koleżanka z pracy, ale że nie zapisał dokładnie przepisu to zmuszony był trochę improwizować 😉 Taki Pan śledzik, ale żeby nie było jak przeczyta ten wpis, że się z niego nabijam powiem szczerze, że te co raz to inne połączenia tworzone przez Maćka smakują naprawdę wyśmienicie. W życiu wcześniej takiego nie jadłam ale to połączenie śledzia z korniszonem i koncentratem pomidorowym to jest po prostu SZTOS!
Magda
P.S. Po więcej przepisów na pysznego śledzia zajrzyjcie w ten: LINK 😀
The form you have selected does not exist.
Śledź w oleju z korniszonami, składniki:
- 5 płatów śledzia a’la matias
- 2 główki białej cebuli
- 5 dużych korniszonów
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz do smaku
- mleko do moczenia śledzi
Zaczynamy od włożenia płatów śledzia do mleka i moczenia ich przez 30 minut.
Następnie cebule kroimy w piórka i smażymy w 1 szklane oleju aż się zacznie rumienić.
Do lekko zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę korniszony i smażymy całość kolejne 5 minut.
Na koniec dodajemy do patelni koncentrat pomidorowy oraz pieprz do smaku i pozostawiamy całość do ostygnięcia.
W międzyczasie płaty śledzia kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki.
Na koniec najlepiej w wysokim słoiku przekładamy śledzie na zmianę z cebulą i korniszonem.
Śledź w oleju z korniszonami gotowy, smacznego!